Kiszabadultak a Szíriában foglyul ejtett ENSZ-békefenntartók

A Fidzsi-szigetek 45 kéksisakosát állítólag Katar közbelépésére engedte el a szunnita szélsőséges al-Nuszra Front.
Kiszabadultak azok az ENSZ-békefenntartó, akiket a szélsőséges iszlamista szervezet, az al-Nuszra Front egyik egysége rabolt el a polgárháború sújtotta Szíriában. A Fidzsi –szigetek 45 katonája a Golán-fennsíkról vitték el, amikor járőr közben áttévedtek a terület szír oldalára. Az ENSZ-nek ahhoz az 1223 fős békefenntartó kontingenséhez tartoznak, amely 1973 óta ellenőriz egy Izrael és Szíria közötti vékony földsávot.

A két ország konfliktusát csak tűzszünet zárta le. Technikailag máig háborúban állnak egymással

Az al-Nuszra szerdán jelentette be, hogy szabadon fogják engedni őket. Az erről folyó tárgyalásokon a Fidzsi-szigetek hivatalosan is közvetítésre kérte fel azt a Katart, amely nagy szerepet játszott egy amerikai újságíró, Peter Theo Curtis kiszabadításában. Curtisnek két év fogság után, augusztusban adták vissza a szabadságát az iszlamista szélsőségesek.

Izrael határaihoz a múlt hónapban ért el az a polgárháború, amely három és fél éve tart Szíriában az alavita elnök, Basár el.-Aszad egységei és a többségében szunnita ellenzéki erők között. Ekkor az al-Nuszra Front egységei lerohantak egy ellenőrzőpontot szír oldalon. A biztonsági helyzet romlására hivatkozva Ausztria, Japán és Horvátország visszahívta a katonáit az ENSZ-békefenntartók közül, a fidzsi-szigetiek, az indiaiak, a hollandok, az írek és a nepáliak azonban maradtak.

Tavaly az al-Nuszra Front hűségesküt tett az al-Kaidának, de Szíriában már nem ő jelenti az első számú dzsihadista fenyegetést, hanem, az az Iszlám Állam, amely kalifátust is kikiáltott a közel-keleti ország és szomszédja, Irak felének a lerohanása után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.