Kétmillió dollárt fizettek a kalózoknak egy görög hajóért

Szomáliai kalózok hétfőn elengedtek egy görög hajót, miután saját állításuk szerint 2 millió dolláros váltságdíjat kaptak a járműért és a 21 fős Fülöp-szigeti legénységért

Az Irene E.M. nevű teherhajót a kalózok április 13-án tartóztatták fel az Ádeni-öbölben, ahol szomáliai fegyveres bandák több tízmillió dollárra tettek szert az Európát Ázsiávál összekötő stratégiai útvonalon elhaladó hajók kézre kerítésével.

A váltságdíjat helikopteren juttatták el a kalózoknak, akik már elengedték a görög hajót - közölte telefonon egy magát Husseinnek nevező férfi a kalózok erősségének számító tengerparti Eylből.

Afrika partjainak közelében több ország is hadihajókat vonultatott fel az év eleje óta a hajók elleni újabb támadások megakadályozására.

A nemzetközi tengerhajózási hivatal adatai szerint az idei év első felében világszerte a 240-re nőtt a hajók elleni kalóztámadások száma az előző év azonos időszakának 114 akciójával szemben. A szomáliai tengeri rablók 148 támadást hajtottak végre és 31 hajót sikerült elrabolniuk. A Szuezi-csatornából érkezve, illetve oda tartva évente közel 20 ezer hajó halad át az Ádeni-öböl vizein.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.