Kiszabadult a vizsgálati fogságból három cseh képviselő

Petr Necas exkormányfő a döntés után Ivo Istvan olomouci főügyész lemondását követelte, akinek a beleegyezésével egy hónappal ezelőtt Csehország történelmének legnagyobb politikusok elleni rendőri razziája zajlott le.

A cseh Legfelsőbb Bíróság döntése alapján azonnali hatállyal megszüntették három volt kormánypárti képviselő előzetes letartóztatását. Mindhárman már el is hagyták a börtönt. A testület azzal indokolta a döntést, hogy a korrupcióval meggyanúsított honatyák a parlamentben kötöttek alkut, ahol mentelmi joguk van, tehát nem vonhatók felelősségre.

Petr Necas exkormányfő a verdikt kihirdetése után követelte Ivo Istvan olomouci főügyész lemondását, akinek a beleegyezésével zajlott le egy hónappal ezelőtt Csehország történelmének legnagyobb rendőri razziája. Ebben hét ismert közéleti személyiséget – köztük Jana Nagyová volt kabinetfőnököt – hatalommal való visszaélés és korrupció alapos gyanúja miatt helyeztek vizsgálati fogságba. Mindannyian fellebbeztek, de jogerős döntés csak az említett három honatya ügyében született, négyen még a börtönben vannak. Istvan bejelentette: nem mond le, mert bizonyítékai alapján az alkudozás nemcsak a törvényhozásban zajlott.

A szabadlábra helyezett Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa a Polgári Demokrata Párt (ODS) parlamenti képviselőiként tavaly bejelentették, hogy nem szavazzák meg az egyházak kárpótlásáról rendelkező törvénytervezetet és a megszorító intézkedéseket. A nyomozati anyag szerint Petr Necas elérte, hogy mondjanak le, s ennek fejében állami cégeknél jelentős bevétellel járó vezető beosztásokat kaptak. A helyükbe lépő képviselők a jobbközép kormánykoalíció elvárásainak megfelelően voksoltak, a három rebellis honatya pedig a megígért posztokra került. Cseh szakmai körökben vita indult arról, hogy a mentelmi jog törvénysértő vagy legalábbis morális szempontból erősen vitatható magatartásra vonatkoztatható-e. Több alkotmányjogász úgy nyilatkozott, hogy a válasszal megvárják a Legfelsőbb Bíróság döntésének indoklását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.