Kiszabadult Kolumbia leghírhedtebb bérgyilkosa

Popeye-nek hívják, de a valóságban jóval kevésbé vicces alak John Jairo Velazquez. A rettegett kolumbiai bérgyilkos Pedro Escobar egykori drogbáró közvetlen munkatársaként több mint 300 embert tett el láb alól, és még vagy háromezer gyilkosságra adott parancsot. De aki azt gondolja, hogy ezzel rászolgált a tényleges életfogytiglanra, téved: 23 év börtön után kedden bocsátották szabadon Bogotában, igaz, négy év próbaidőre. Rendszeresen jelentkeznie kell majd a rendőrségen, és nem tehet rossz fát a tűzre.

Az 52 éves férfiért öt páncélozott autó ment a börtönbe. Az egykori rettegett bérgyilkos most a saját életéért retteg - írta stílszerűen az El País. Popeye a nyolcvanas-kilencvenes évek kolumbiai drogháborújának aktív résztvevője volt, mint Pablo Escobar medellini drogbáró közvetlen munkatársa, más szóval ítéletvégrehajtója. Ám amikor rács mögé került, igencsak kompromisszumkésznek bizonyult. Fontos szerepe volt abban, hogy fény derüljön az országot megrázó politikai gyilkosságra: 1989-ben a liberáis elnökjelöltet, Luis Carlos Galánt politikai ellenfele, az egykori igazságügyminiszter ( amúgy szintén Escobar jó barátja) Alberto Santofimio parancsára takarította el az útból. A fegyvert persze Popeye szerezte be erre az alkalomra is.

Csak találgatni lehet, hogy mennyire szakított a múltjával. Egy interjúban például azt mondta, hogyha Escobar újraszületne, akkor gondolkodás nélkül ismét vele tartana. De azt is hozzátette, hogy megpróbál majd vezekelni a korábban elkövetett bűneiért. "Nem akarok senkinek semmi rosszat, csak egy lehetőséget szeretnék. Magammal is megbékéltem - mondta a kolumbiai El Tiemponak 2013-ban.

A kolumbiai társadalmat élesen megosztja Popeye szabadonbocsátása: az egyik fele szerint 20 év után mindenkinek jár egy új esély, a másik fele szerint viszont még koránt sem lakolt meg a bűneiért. Amúgy nem töltötte le a teljes büntetését, ami 30 év lett volna. Nem tudni, hogy hol fog élni, a hatóságok annyit közöltek, hogy egy, a rabok társadalmi beilleszkedést elősegítő csoport tagjaként fokozatosan kerül majd vissza a mindennapi életbe. A börtönben egyébként diplomát is szerzett, ha lesz rá igény, környezetvédelmi mérnökként tudna elhelyezkedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.