Kiszabadult az iráni-amerikai újságírónő

Szabadon engedték az iráni hatóságok a nemrég kémkedésért elítélt iráni-amerikai újságírónőt, Roxana Saberit hétfőn, egy nappal azután, hogy nyolc évi börtönbüntetését két évre mérsékelte és felfüggesztette a fellebbviteli bíróság.

A kiszabadulása érdekében két hétig éhségsztrájkot folytató Saberi a teheráni Evin börtönből távozóban az újságíróknak azt mondta, jól van. "Nem akarok semmilyen nyilatkozatot tenni, de jól vagyok" - mondta, mielőtt apja, Reza Saberi társaságában egy autóval távozott.

Az április 18-án bebörtönzött 32 éves szabadúszó újságíró elhagyhatja az Iráni Iszlám Köztársaságot. Röviddel szabadon bocsátása előtt a 70-es évek óta az Egyesült Államokban élő apa újságíróknak azt mondta, hogy japán feleségével együtt a börtönhöz mentek, hogy "hazavigyék" a lányukat. "Viszautazunk, amint lehetséges" - mondta.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn humánus gesztusként üdvözölte Teherán lépését. "Továbbra is hangsúlyozni akarjuk, hogy tévesen vádolták őt meg, mindazonáltal üdvözöljük ezt a humánus gesztust" - mondta sajtóértekezletén az elnök nevében Robert Gibbs fehér házi szóvivő. Előzőleg Hillary Clinton külügyminiszter igen biztatónak nevezte az amerikai-iráni újságíró kiszabadulását, s ő is megkérdőjelezte az ellene emelt vád és az ítélet megalapozottságát.

Roxana Saberit január végén tartóztatták le, miután lejárt sajtóakkreditációja ellenére folytatta munkáját Iránban, később azonban azzal vádolták meg, hogy kémkedett az Egyesült Államok javára. Az amerikai kormány ragaszkodott hozzá, hogy alaptalanok a vádak, amelyeket a hat éve Iránba települt, s onnan a brit BBC-nek és az amerikai Országos Közszolgálati Rádiónak dolgozó tudósító ellen hoztak fel Iránban, s az újságírónő haladéktalan szabadon bocsátását követelte.

Saberi ügye olyan időszakban vált újabb feszültség forrásává Teherán és Washington között, amikor Barack Obama amerikai elnök megpróbált kezet nyújtani Irán felé, hogy túllépjen a három évtizede tartó kölcsönös bizalmatlanságon. A két ország hosszú évek óta elmérgesedett vitát folytat Irán nukleáris fejlesztési programjáról, miután az a nyugati hatalmak szerint atomfegyver előállítására irányul. Irán azonban tagadja ezt.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök még áprilisban utasította Teherán főügyészét, hogy biztosítsák Roxana Saberinek az őt megillető teljes jogvédelmet. Manusehr Mottaki külügyminiszter pedig azt ígérte, hogy az ügyet "az emberi és iszlám jóindulat" jegyében fogják felülvizsgálni. Teherán, amely nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, ugyanakkor mindvégig azt hangoztatta, hogy Washingtonnak tiszteletben kell tartania az iráni igazságszolgáltatás függetlenségét.

 

 

 

 

 

US-Iranian journalist Roxana Saberi poses for a photograph in Bam, 1,250 km (776 miles) southeast of Tehran March 31, 2004. Iran's judiciary has charged detained Iranian-American freelance journalist Roxana Saberi with espionage, the ISNA news agency
US-Iranian journalist Roxana Saberi poses for a photograph in Bam, 1,250 km (776 miles) southeast of Tehran March 31, 2004. Iran's judiciary has charged detained Iranian-American freelance journalist Roxana Saberi with espionage, the ISNA news agency
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.