Kisstílű bűnözőből lett első számú közellenség

Inkább egy külvárosi marihuána-futárra, mint egy megveszekedett iszlamistára hasonlít. Iszik és házasságon kívüli kapcsolatban él egy nővel – 2005-ben Vincent Ollivier párizsi ügyvéd így írta le akkor 22 éves védencét.
Chérif Kouachi azóta sokat változott, s az egykori piti bűnöző – nála két évvel idősebb bátyjával, Saiddal együtt – 2015. január 7-e óta Franciaország első számú közellenségei lett. A hatóságok az algériai gyökerekkel rendelkező Kouachi fivéreket tartják a Charlie Hebdo szatirikus magazin párizsi szerkesztőségében elkövetett brutális mészárlás feltételezett elkövetőinek.

Said és Chérif is Párizsban, a francia főváros északkeleti, főleg bevándorlók lakta kerületében született. Korán árvák maradtak. Erőszakos fellépése, kisebb lopások és kábítószeres ügyek miatt Chérif viszonylag hamar a rendőrség látókörébe került. Fordulatot egy önmagát emírnek nevező radikális hitszónok, Farid Benyettou hozott az életébe. Az Adda'Wa nevű mecsetben Benyettou a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét megdöntő, amerikai-brit vezetésű invázió után az USA elleni harcra buzdított. A francia sajtó szerint az emír követői közül számosan váltottak jegyet dzsihádra. Az önmagát akkor már Abu Issének nevező Chérifet azelőtt kapcsolták le a rendőrök, hogy a pizzafutárként dolgozó muszlim radikális ifjú felült volna egy Szíriába tartó gépre.

Saidot is őrizetbe vették, de ellene ejtették a vádat, az idősebb Kouachiról többet egyelőre nem is lehet nagyon tudni. Chérifet viszont 2008-ban három év szabadságvesztésre, ebből 12 hónap felfüggesztettre ítélték, mert tevékenyen részt vett önkéntesek szervezésében, akik az amerikai megszállók ellen mentek harcolni Irakba. Miután Chérif szabadult, egy szupermarket halaspultjánál dolgozott.

Amikor letartóztatták, majd börtönbe csukták, Chérif nem győzött hálálkodni a bűnüldöző szerveknek. Akkori ügyvédje szerint azt hajtogatta: hatalmas tehertől szabadították meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.