Kisöpörnék a CIA-t

A titkosszolgálat kínvallatási módszereit taglaló szenátusi jelentés nyilvánosságra kerülése óta mind többen követelik, hogy számoltassák el a felelősöket. A Fehér Házra nehezedő nyomás egyre nő.

Egyre nagyobb hullámokat vet az Egyesült Államokban az a jelentés, amelyet a szenátus hírszerzési bizottsága készített a Központi Nyomozó Ügynökség (CIA) által végzett kihallgatási és kínzási programról. A négy év munka után elkészült jelentésből kiderül, hogy a titkosszolgálat brutálisan megkínozta a 2001. szeptember 11. után terrorizmus gyanújával őrizetbe vett foglyokat, akiktől az egyre kegyetlenebb vallatási módszerek ellenére érdemi információkat nem kaptak az al-Kaidáról.

Takarítás a CIA főhadiszállásán. Most sem tiszták – állítja Mark Udall demokrata szenátor
Takarítás a CIA főhadiszállásán. Most sem tiszták – állítja Mark Udall demokrata szenátor
Jason Reed / Reuters

A CIA – derül ki a jelentésből – a kongresszusnak, a kormányzatnak és a közvéleménynek is hazudott az ügyben, aminek ellenére Barack Obama amerikai elnök az összefoglaló publikálása után adott első nyilatkozatában igyekezett pártatlan maradni a CIA vallatási módszereit illetően, és az akkori elnök, George W. Bush nehéz helyzetéről beszélt. „Senki nem értheti igazán, hogy milyen lehetett az amerikai emberek biztonságáért felelni az országunkat ért legszörnyűbb támadás után" – nyilatkozta a spanyol nyelvű Telemundo tv-csatornának Obama, aki elmondta, gyakran előfordul, hogy ha egy országot megfenyegetnek, az arra adott válasz később helytelennek bizonyul.

„Az biztos, hogy 9/11 után, az egész országot érintő trauma idején, amikor nem lehetett tudni, hogy megismétlődnek-e a támadások, a CIA nagyon gyorsan épített fel egy rendszert, amelyet nem gondoltak alaposan végig" – tette hozzá az elnök, hangsúlyozva, hogy a kínzással felérő vallatási technikák nem csupán helytelennek, de kontraproduktívnak is bizonyultak. Elemzésében a The New York Times rámutat, hogy Obama igen nehéz helyzetben van, hiszen nyomás nehezedik rá a demokraták és a CIA részéről is, így óvatos egyensúlyozásra kényszerül.

Az eredetileg hatezer oldalas jelentés tizedakkora összefoglalója élénk vitákat szült többek között arról is, hogy a CIA pontosan tájékoztatta-e a Fehér Házat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után kezdett al-Kaida elleni programról és a gyanúsítottak kihallgatási módszereiről. Bár a jelentés szerint a CIA félrevezette a Fehér Házat, ezt többen cáfolták, köztük az akkori igazgató is. A Politico magazinnak nyilatkozva Michael Hayden elmondta, hogy Bush elnök pontosan ismerte a program részleteit, sőt, egyebek között ő maga hagyta jóvá a waterboarding, a vízbefojtást imitáló vallatási technika használatát.

Hayden és a kínzásokban kulcsszerepet vállaló személyek felelősségre vonását. Mark Udall demokrata szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának tagja többször is hangoztatta, hogy ideje „tisztára söpörni" a CIA vezetését. Mind mondta, a szervezet jelenlegi igazgatója, John Brennan továbbra is hamis információkat szolgáltat, és szándékosan ferdít a kínzások hatékonyságát illetően.

Hogy mi lesz Brennan sorsa, az igazságügyi minisztériumtól függ. A Fehér Ház álláspontja szerint ugyanis az igazságügyi minisztériumnak kell döntetnie arról, hogy ismét megnyitja-e azt a két évvel ezelőtti nyomozást, amelynek lezártával egy felelős ellen sem emeltek vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.