Kiskapu: maradnak a CIA-börtönök

Obama azt ígérte, bezáratja a CIA illegális börtöneit külföldön. Be is záratja, de a CIA - ideiglenesen - továbbra is tarthat fogva gyanús embereket. A kiskapu elveszi az intézkedés élét.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a jövőben is fogva tarthat terroristagyanús személyeket külföldön, ideiglenes börtönökben - írta a szerdai The Washington Times.

A hírszerzési, katonai kérdésekben különösen tájékozott napilap nevük elhallgatását kérő tisztviselőkre hivatkozva hívta fel a figyelmet: bár Barack Obama elnök elrendelte a CIA "fekete létesítményeinek", vagyis azoknak a külföldi börtönöknek a bezárását, ahol terrorizmussal gyanúsított embereket őriznek, a rendelet tesz egy apró kivételt.

A CIA a jövőben is fenntarthat ideiglenes jelleggel ilyen létesítményeket. Ez a lap szerint azt jelzi, hogy Obama rendelete "nem zár tökéletesen". A legfőbb amerikai hírszerző szervezet így ezentúl is lefoghat majd "többnapos időtartamra" terroristagyanús személyeket.

Az újságot tájékoztató bennfentesek közlése szerint a CIA átmeneti börtönöket fog működtetni külföldön. Az ügynökség lefoghat és bezárhat gyanús embereket, akiket azonban - az elnöki rendeletben szereplő előírás, az átmeneti jelleg miatt - idővel az Egyesült Államokba kell szállítani, ahol eljárást indítanak ellenük, vagy olyan államokba kerülnek, ahol körözik és bíróság elé állítják őket.

Mint a The Washington Times megjegyezte: Obama ugyan azt hirdeti, hogy meg kell szabadulni George Bush volt elnök terrorellenes háborújának sok elemétől, hagy némi mozgásteret magának a terroristagyanús személyekkel kapcsolatos korábbi gyakorlat részleges folytatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.