Kisgyerekekre lőtt egy ámokfutó, két tucat halott

27 halottja van, köztük 20 gyerek egy iskolai lövöldözésnek az USA Connecticut államában. A merénylő is életét vesztette.

Legalább huszonheten meghaltak egy iskolai lövöldözésben a newtowni Sandy Hook Általános Iskolában helyi idő szerint péntek délelőtt – jelentették a hírügynökségek. Az áldozatok között 20, túlnyomórészt 5-10 éves gyerek van, de a CNN azt állította, lelőtték az igazgatót és az iskolapszcihológust is. 18-an a helyszínen életüket vesztették, két kisgyerek a kórházban halt bele sérüléseibe.

Legalább száz lövés dördült el. A merénylő, aki két lőfegyverrel is rendelkezett, valamint golyóálló mellénnyel védte magát, magát is megölte. Minden bizonnyal a rendőrök lőtték le. Elmaszkírozta magát, indítéka nem világos. A jelentések szerint két elkövető is volt, a másikat őrizetbe vették. Később közölték, egy ember lövöldözött, az ő neve pedig Adam Lanza állítólag a merénylet előtt tanárként dolgozó édesanyját is megölte.

Ez a 39. halálos kimenetelű iskolai lövöldözés 1999 óta az Egyesült Államokban, ahol éles társadalmi vita övezi a lőfegyverviselés kérdését, amelyet ugyanakkor alkotmánykiegészítés is véd.

De emberemlékezet óta a mostani a legvéresebb ámokfutás, amelyet valaha is elkövetettek amerikai általános iskolában. "Eljön az a nap is, de még nem most" - közölte Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője, azzal kapcsolatban: itt van-e az ideje újra elővenni a fegyverhasználat kérdését az USA-ban. Arra is hivatkozott, még tájékozódnak a történtekről. - Az elnök, mint apa, és én is, mint apa, természetesen rendkívül együttérzünk az érintett családokkal - tette hozzá a szóvivő.

"Imádkozzanak az áldozatokért!"

Beszámolók szerint a fegyveres főleg egy iskolaelőkészítő osztályban szedte áldozatait. A sérültek egy részét egy közeli kórházba szállították. Gyerekek utólag pánikról, üvegcserepekről számoltak be, és arról, hogy más tantermekből a rendőrök kivezették őket. A többi teremben a tanárok megpróbálták megvédeni a gyerekeket, bezárták az osztálytermek ajtaját, vagy a mosdóba tereték a gyerekeket. A szülők teljesen ledöbbentek, elmondásuk szerint 27 ezer lakosú Newtown az USA egyik legbiztonságosabb és legnyugodtabb városa. A körzet iskoláit lezárták és törölték a délutáni foglalkozásokat. "Imádkozzanak az áldozatokért!" - tweetelte Newtown polgármestere.

Dannel Malloy, Connecticut kormányzója, elmondta, sosem gondolta volna, hogy még egyszer olyat fog érezni, mint amit 2001. szeptember 11-e után érzett, a newtowni közösségbe a gonosz látogatott el.

Barack Obama elnököt Robert Mueller, az FBI igazgatója tájékoztatta a történtekről. Obama beszélt Dan Malloy kormányzóval is. Az amerikai elnök könnyekkel küszködve állt a nyilvánosság elé.

Rémült gyerekek a lövöldözés után
Young children wait outside Sandy Hook Elementary School after a shooting in Newtown, Connecticut, December 14, 2012. A shooter opened fire at the elementary school in Newtown, Connecticut, on Friday, killing several people including children, the Hartford Courant newspaper reported. REUTERS/Michelle McLoughlin (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW EDUCATION TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.