Kis pofon a német koalíciónak

Immár bizonyos, hogy az eddigi konzervatív-liberális koalíció helyett a korábban ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek alakítanak koalíciós kormányt Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A két párt helyi vezetői hétfőn írták alá az erről szóló koalíciós megállapodást. A várakozások szerint hivatalosan szerdán megalakuló kormány vezetője a szociáldemokrata Hannelore Kraft lesz.

Németország legnépesebb tartományában május elején tartották a helyi törvényhozási választásokat. A szavazás a Jürgen Rüttgers vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció súlyos vereségét hozta, és egyben komoly figyelmeztetést jelentett az Angela Merkel vezette - ugyancsak konzervatív-liberális - kormánykoalíció számára. A választás országos hatását jelentette az is, hogy a koalíció ezzel elvesztette abszolút többségét a német parlament felsőházában, a Bundestagban, ami a jövőben megnehezíti számára az általa kezdeményezett, fontos törvénytervezetek jóváhagyását.

A düsseldorfi parlamentbe első ízben került be az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló, immár országos Baloldal pártja. A reformkommunista párt közvetve külső támogatást ígért a szociáldemokrata-zöld kisebbségi kormányhoz, amelynek mindössze egyetlen mandátuma hiányzik az abszolút többséghez. Az új kormányban a szociáldemokraták 7, a Zöldek 3 tárcához jutnak. A koalíciós megállapodás főbb pontjai az oktatás reformjára, ennek keretében a tandíj megszüntetésére, továbbá új munkahelyek teremtésére vonatkoznak.

A helyi konzervatívok és egyben az országos kereszténydemokrata CDU korábbi "erős embere", Jürgen Rüttgers bejelentette, hogy szinte teljesen kivonul a tartományi politikából. Nem sokkal korábban hasonló szándékát jelentette be a korábbi hesseni miniszterelnök, Roland Koch is, aki a pártban egyben a CDU-t vezető Angela Merkel kancellár egyik elnökhelyettese is. Rüttgers és Koch visszavonulása szakértők szerint nagy érvágás a nagyobbik konzervatív párt számára.

Az észak-rajna-vesztfáliai események kapcsán megfigyelők kiemelték, hogy Sigmar Gabriel, a legnagyobb Szociáldemokrata Párt vezetője egy hétfői interjúban felvetette: elképzelhetőnek tartja, hogy a legközelebbi németországi parlamenti választások eredményeként - észak-rajna-vesztfáliai mintára - immár szövetségi szinten ugyancsak szociáldemokrata-zöld kisebbségi kormány alakulhat, az egyelőre még "szalonképtelennek" tartott baloldal külső támogatásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.