Kis forradalom, nagy BL-döntő

Több ezer tüntető gyűlt össze péntek este Madrid és Barcelona központjában, hangot advadühének amiatt, hogy a rendőrség délelőtt erővel felszámolta tüntetők egyik sátortáborát a katalán fővárosban.

Barcelonában több mint 5000 ember gyűlt össze a tábor volt helyén, a Katalónia téren.  közterület-tisztítók délelőtt csak úgy tudták felszámolni a tábort, hogy a rendőrök előbb eltávolították a tüntetőket. Ehhez gumibotot és gumilövedékeket használtak. Az erőszakos fellépés nyomán 121-en megsérültek, köztük 37 rendőr. Tizenkét embert kórházba kellett szállítani - közölték a mentők. Estére a tüntetők ismét felvertek körülbelül tíz sátrat a téren.

Az ország helyzetét kilátástalannak ítélő, és politikai, gazdasági, társadalmi változást követelő spanyol fiatalok május közepe óta adnak hangot elégedetlenségüknek Madridban és több nagyvárosban. Barcelonában a Plaza de Cataluna volt a tüntetés fő helyszíne, és többen már közel két hete ott táboroztak. A katalán főváros a Bajnokok Ligája szombati döntőjére készül, és ennek keretében a városvezetés el akart távolítani minden olyan tárgyat a város központi teréről, amelyet az FC Barcelona és a Manchester United közötti futballmérkőzést követő esetleges zavargások során a rendbontók használnának.

Az esti tüntetéseket a rendőri fellépés miatti tiltakozásul rendezték meg. A főváros Puerta del Sol terét is több ezer tüntető lepte el. Virágcsokrokat lengettek, és azt kiabálták: Barcelona nincs egyedül!, és illetve Katalónia, veled vagyunk!.

Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter este közölte, hogy a hatóságok a regionális kormány és a környező üzletek kérése nyomán fontolgatják a madridi Puerta del Sol kiürítését. Ekkor legalább tíz rendőrautó állt a szomszédos utcákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.