Kis előrelépés és nagy viták a cseh koalíciós tárgyalásokon

Milos Zeman államfő a tervek szerint jövő csütörtökön bízza meg Bohuslav Sobotkát, a cseh szocdemek (CSSD) elnökét a kormányalakítással.

Milos Zeman államfő a tervek szerint jövő csütörtökön bízza meg Bohuslav Sobotkát, a cseh szocdemek (CSSD) elnökét a kormányalakítással.

A baloldali párt szakértői egész héten tárgyaltak lehetséges koalíciós partnereik - az Andrej Babis milliárdos vezette ANO és a Kereszténydemokrata Néppárt - képviselőivel. Lapunk érdeklődésére Martin Ayrer, a CSSD szóvivője elmondta, hogy már egyezség született a fizetős egészségügy s az úgynevezett átlagon felüli ellátás megszüntetéséről. Ugyanakkor a hárompárti tervezet szerint a kórházi étkezésért továbbra is fizetni kellene, éspedig naponta hatvan koronát (hozzávetőleg 660 forint) a jelenlegi száz helyett. Évenként legfeljebb hatvan napig, az ennél huzamosabb idejű kórházi tartózkodás esetén a továbbiakban az étkezés is ingyenes lesz.

Megegyeztek a tárgyaló felek arról is, hogy az iskolába járás megkezdése előtt egy évvel minden gyermeknek kötelezően óvodába kell járnia. A kereszténydemokraták már hároméves kortól javasolták ezt a kötelezettséget, ám rövidesen kiderült, hogy ebben az esetben elsősorban a városokban nem lenne kellő férőhely.

A szóvivő további kérdésünkre azt válaszolta, hogy semmivel sem közeledtek az egymástól lényegesen eltérő álláspontok az adópolitikával és az egyházak kárpótlásáról rendelkező törvény módosításával kapcsolatban. A cseh szocdemek progresszív, többkulcsos személyi jövedelemadót szorgalmaznak, az ANO viszont ezt ellenzi, és a pazarló költségvetés megszüntetéséhez, valamint  a cégek költségeinek csökkentéséhez ragaszkodik. A KDU-CSL pedig a baloldaliak által vitatott egyházi kárpótlási jogszabályt egyszer s mindenkorra lezártnak tekinti.

Bohuslav Sobotka találkozót kért Dominik Duka bíborostól, a cseh katolikus egyház prímásától és Joel Rummltól, a csehországi egyházak ökumenikus tanácsának elnökétől. Elmondása szerint azért, hogy személyesen tárgyaljanak a vitatott törvény módosításának lehetőségeiről. Egyelőre azonban egyiküktől sem kapott választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.