Kirúgták a kormányzót Illionis-ban

Eltávolította pozíciójából Illinois állam képviselőháza Rod Blagojevich kormányzót pénteken, mert visszaélt hatalmával. Ő volt az első kormányzó, aki elbukott az államban.

A képviselőház nem egész egy órán át tárgyalta az ügyet, amely így a Szenátusba kerül. Ha ott is megszavazzák a kormányzó leváltását – amiben kevesen kétkednek –, a szerb származású Blagojevich szedheti a sátorfáját.

A kormányzó korrupciós ügybe keveredett, amikor hangfelvételekkel bizonyította a szövetségi nyomozó hivatal, az FBI, hogy pénztért árulta Barack Obama megüresedett szenátori székét. Obama elnökké választása után ürült meg a két Illinois állami szenátori hely egyike; erre az esetre az USA alkotmánya az adott állam kormányzóját hatalmazza fel, jelölje ki az utódot.

Az utolsó hasonló eset 1988-ban történt, akkor Arizona állam kormányzóját váltotta le a helyi törvényhozás. Bill Clinton elnököt pedig 1998 végén váltotta le hatalmából a washingtoni szövetségi képviselőház, miután hazudott az esküdtszéknek a Monica Lewinsky-ügyben. (rajta kívül egyetlen másik elnököt, Andrew Jacksont próbáltak leváltani, 1868-ban, szintén sikertelenül).

„Nehéz a szívem, de világos, mit kell tennem,” idézi a New York Times Barbara Flynn Currie-t, a leváltási bizottság demokrata elnöknőjét. “A kormányzó lábbal tiporta a törvényhozási rendet. A kormányzó megszegte hivatali esküjét. A kormányzó nem felelt meg a közbizalomnak. A kormányzónak mennie kell.”

Ahhoz, hogy a kormányzó valóban távozzon, a Szenátusban kétharmados többséget kell kapnia a leváltási javaslatnak. Tekintve, hogy a képviselőházban egyetlen képviselő szavazott csak hivatalban tartásáért, sok esélyt nem lehet adni neki.

A nyomozás során egyébként feltártak további korrupciós ügyeket is, nem csak Obama székének árusítását. A kormányzó két hivatali ciklusa alatt szabályszerű fizetett szolgáltatásokat nyújtott egy egész sor egyénnek és szervezetnek. Volt olyan, hogy 50 ezer dollár politikai támogatás fejében 8 millió dollárnyi támogatást vont meg egy gyermekkórháztól.

“Mindösszesen, az eredeti vád és a közben felfedezett egyéb dolgok bőven elég alapot nyújtanak arra, hogy eltávolítsuk a hivatalából,” mondta Currie.

Egy másik bizottsági tag, Suzan Mendoza, így búcsúzott Blagojevichtől: „Rod Blagojevich, szégyellje magát. Menjen, és foglalja el nyomorult helyét a történelemben.”

Rod Blagojevich, Illinois állam kormányzója itt egyelőre csak a lakásából távozott
Rod Blagojevich, Illinois állam kormányzója itt egyelőre csak a lakásából távozott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.