Kirúgás a Jad Vasemből arab párhuzam miatt

A holokauszt mártírjainak és Izrael állam hőseinek emlékét őrző Jad Vasem Intézet elbocsátotta a 29 éves Itamar Shapirát docenst, amiért az egyik, az intézménybe látogató tanulócsoport előtt a holokauszt tragédiáját ahhoz az atrocitáshoz hasonlította, amikor 1948-ban, az izraeli függetlenségi háború idején izraeli csapatok Deir Jaszinnál több mint 200 arab nőt, gyereket és öreget mészároltak le. Izrael korábbi főrabbija látogatásra hívta az intézetbe Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt.

A lapnak nyilatkozó Shapira elmondta: mag van igazáról győződve, és úgy véli, a holokauszt épp olyan mértékben járult hozzá a mai zsidó identitás kialakulásához, mint ahogy az egykori arab falú tragédiája a palesztinok önképéhez. Képmutatónak nevezte az Intézet vezetését, mert az nem hajlandó a tényekről tudomást venni, annak dacára, hogy az egykori Deir Jaszin maradványai a Jad Vasemnek helyt adó dombról is láthatók.

Shapirát azután bocsátották el, hogy hasonló megjegyzései miatt már több panasz is befutott az emlékhelyhez, ám csak az ominózus Deir Jaszin-i mészárlás említésénél telt be a pohár, amely után egy efráti jesiva tanára panaszolta fel. A Jad Vasemből ezt megelőzően még senkit nem rúgtak ki politikai színvallása nyomán.

Az intézet szóvivője, Iris Rosenberg a lapnak elmondta: nem először keveredett vitába Shapira a Jad Vasem vezetésével, amely arra kérte a docenst, hogy mellőzze politikai jellegű kommentárjait. Az intézmény szigorú politikamentességet követ, annak dacára, hogy alkalmazottai között valamennyi nézetnek, ideológiának vagy épp pártnak a követői jelen vannak, illetve jelen lehetnek. Ha tovább tűrték volna a napi politizálást – jelentette ki Rosenberg –, akkor a Jad Vasem épp eredeti feladatának, a pártatlan emlékezésnek és emlékeztetésnek nem tett volna eleget. A holokauszt egyébként is összemérhetetlen más történelmi eseményekkel.

Jiszráel Lau korábbi főrabbi néhány nappal ezelőtt egyébként a Jad Vasembe invitálta Mahmúd Ahmadinezsádot, miután az iráni államfő több antiszemita ízű megjegyzést tett Izraelre nézvést az ENSZ kivonulásokkal tarkított genfi rasszizmus elleni konferenciáján. „Az ENSZ nemzetközi védőernyője alatt az iráni elnök, úgy tűnt, csöpöghet a zsidók elleni gyűlölettől. Jöjjön el, hogy megmutathassuk emlékeinket, minden bizonyítékot, amíg meg nem győzzük arról, hogy a holokauszt megtörtént” – mondta Lau, maga is a holokauszt túlélője a lengyelországi Auschwitz-Birkenauban tartott Élők Menete felvonulás ezévi záróakkordjaként hétfőn. A Durban II néven futó konferencián Ahmadinezsád azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ürügyként használja a holokausztot a palesztinok elleni agresszóhoz.

Látogatók a Jad Vasemben. Megelégelték a politikai állásfoglalásokat
Látogatók a Jad Vasemben. Megelégelték a politikai állásfoglalásokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.