Kirgizisztánban októberben tartanak választásokat

Kirgizisztánban október 10-én parlamenti és valószínűleg elnökválasztást is tartanak - közölte csütörtökön a közép-ázsiai ország ideiglenes miniszterelnök-helyettese.

Az alkotmányreform kidolgozásával megbízott Omurbek Tekebajev a brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: az októberi választások előtt június 27-én népszavazást rendeznek a módosított alaptörvényről. A kormány elfogadta a menetrendet - fűzte hozzá Tekebajev.

A politikus elmondta: a cél az, hogy Kirgizisztán parlamenti köztársaság legyen. Az új alkotmány jelentősen szűkíti az elnöki jogkört, és megakadályozza azt, hogy a hatalom egy személy kezében összpontosuljon, és így önkényuralmi rendszer alakuljon ki.

Az államfőnek nem lesznek előjogai, családtagjai nem részesülhetnek az állami javakból. Az államfő saját fizetéséből fog élni - hangoztatta Tekebajev.

Az átmeneti kirgiz kormány korrupcióval és nepotizmussal vádolja a hatalmától megfosztott, Fehéroroszországba menekült Kurmanbek Bakijev elnököt. Azt is felrója neki, hogy a hatalma ellen tüntető tömegbe lövetett április elején. A zavargásokban 85 ember halt meg.

Bakijev azóta sem hajlandó lemondani elnöki posztjáról. A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság új vezetői azonban már nem tekintik az ország államfőjének. Bakijev maga is erőszakos cselekményekkel kísért népfelkelés révén került az ország élére 2005 márciusában. Sok követője - köztük Roza Otunbajeva, volt külügyminiszter, a jelenlegi átmeneti kormány vezetője - elpártolt tőle, és az ellenzék oldalára állt, mert úgy tartja: Bakijev önkényuralmi rendszert alakított ki.

Nyugati diplomaták úgy vélik: az új kirgiz vezetésnek rendkívül nehéz feladattal kell megbirkóznia a valós demokrácia megvalósítása felé vezető úton egy olyan országban, amelynek élén eddig diktátorok váltották egymást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.