Kirgizisztán: tízszer annyi halott, egymillió menekült

A kirgizisztáni zavargások halálos áldozatainak száma akár a tízszerese is lehet annak, amennyi a hivatalos adatokban szerepel– vélte egy orosz lapnak adott interjújában Roza Otunbajeva ideiglenes államfő, aki golyóálló mellényben állt ki az etnikai összetűzések tépázta Os város lakói elé.

Kirgizisztán déli részébe érkezett pénteken Roza Otunbajeva ideiglenes elnök, hogy tájékozódjék az elmúlt hét súlyos etnikai zavargásai nyomán kialakult helyzetről. Otunbajeva repülőgépe Os városában szállt le. Ez a város különösen megszenvedte az erőszakcselekményeket, amelyek elől az ENSZ becslése szerint mintegy 400 ezer, többségében a kisebbségi üzbég közösséghez tartózó ember menekült el.

– Azért jöttem ide, hogy elbeszélgessek az emberekkel, meghallgassam őket arról, hogy mit mondanak a történtekről – mondta megérkezése után. A golyóálló mellényt viselő Otunbajeva ezt követően a város főterén összegyűltek előtt hangoztatta, hogy az irányítása alatt működő átmeneti kormány megbirkózik a nehézségekkel, és sérelmezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint a biskeki vezetés képtelen felszámolni a válsághelyzetet. – Újraépítjük Os városát, és az emberek visszatérhetnek otthonukba – hangsúlyozta az ideiglenes elnök. Otunbajeva a zavargások kitörése után katonai segítséget kért Oroszországtól, de az átmeneti biskeki kormány később jelezte: tudja kezelni a helyzetet.

A tervek szerint Otunbajeva Osban felkeres egy kórházat, és helyi vezetőkkel tárgyal. Programjában viszont nem szerepel az, hogy ellátogasson a város romokban heverő üzbég negyedeibe, ahol számos házat felgyújtottak. Az ideiglenes államfő egy orosz lapnak adott interjújában azt mondta, akár tízszer több halálos áldozata is lehet a múlt héten kitört etnikai zavargásoknak a hivatalos adatokhoz képest. Ez utóbbiak szerint 191 ember vesztette életét a kirgiz és az üzbég klánok közötti villongásokban.

Eközben Robert Blake, az amerikai külügyminisztérium dél- és közép-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese üzbég menekülttáborokat látogatott meg a szomszédos Üzbegisztán területén lévő Andizsán városa közelében. Az egyik táborban az amerikai diplomata az őt körülvevő emberekhez szólva hangoztatta: előbb helyre kell állítani a békét, hogy a menekültek hazatérhessenek. Tolmácsán keresztül hozzáfűzte: független vizsgálatra van szükség a véres események okainak a feltárására, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő. Blake a táborokban tett látogatása után Kirgizisztánba utazik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal számol, hogy a dél-kirgizisztáni etnikai válság nyomán akár egymillió ember is segélyezésre szorulhat - közölte pénteken Genfben Giuseppe Annunziata, a WHO sürgősségi segélyprogramjának koordinátora. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a legrosszabb forgatókönyvük.

Mintegy 300 ezren léphették át az üzbég határt az erőszakcselekmények elől menekülve, kirgizisztáni területen pedig 700 ezerre emelkedhetett azok száma, akik a válság következményei miatt kényszerültek otthonuk elhagyására, váltak földönfutóvá, vagy menekülteket fogadtak be, s ezért szorulnak segítségre - hangoztatta az újságírók előtt az ENSZ gyermekalapjának, az UNICEF-nek az egyik szóvivője. Ennek az irdatlan mennyiségű tömegnek a segélyezését kell megoldani - mutatott rá Christiane Berthiaume szóvivő. Utalt arra, hogy Üzbegisztánban a menekültek 90 százaléka nő és gyermek. Azonnali segítségre lenne szükségük - fűzte hozzá.

Mégis jönnek az orosz katonák

Otunbajeva később bejelentette, hogy orosz katonaság fogja őrizni Kirgizisztánban a stratégiai fontosságú létesítmények egy részét. Részleteket nem közölt a rádióban elhangzott bejelentésében, így egyelőre nem tudni, hogy melyek lennének ezek a stratégiai létesítmények. Oroszország a kirgiz főváros, Biskek közelében tart fenn egy katonai támaszpontot, amelynek védelmét a zavargások miatt már megerősítették. Dmitrij Medvegyev orosz államfő egy pénteki interjúban figyelmeztetett: megtörténhet, hogy Kirgizisztánban a helyzet úgymond afganisztáni forgatókönyv szerint alakul, s ez igen veszélyes lenne az egész térségre nézve. Az orosz katonaságra nem békefenntartó szerepet bíznának, hiszen Medvegyev szerint Kirgizisztán visszavonta az orosz békefenntartók küldésére vonatkozó kérését.

Roza Otunbajeva golyóálló mellényben
Os, 2010. június 18. A golyóálló mellényt viselő Roza OTUNBAJEVA ideiglenes kirgiz elnök megtörli homlokát a helyi vezetőkkel tartott találkozóján, miután katonai helikoterrel a dél-kirgizisztáni Os városának központi terére érkezett 2010. június 18-án. Az ENSZ becslése szerint mintegy 400 000, többségében az üzbég kisebbséghez tartozó ember menekült el lakóhelyéről Kirgizisztán déli részén az előző napok etnikai összecsapásai miatt. Otunbajeva szerint a halálos áldozatok száma 2000 körül van. (MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.