Kiretusálták Castro füléből a hallókészüléket

Az AP amerikai hírügynökség hét felvételt törölt az archívumából, egy most lezárult vizsgálat tanúsága szerint ugyanis a Fidel Castróról készült friss képekről eltüntették a hallókészüléket az exelnök füléből.

A képeket január végén készítette Fidel Castro fia, Alex Castro, amikor a Karibi Államok Közössége (CELAC) csúcsértekezletet tartott Havannában. Ennek alkalmából több latin-amerikai vezető – köztük Cristina Fernández Kirchner argentin, Dilma Rousseff brazil és Rafael Correa ecuadori elnök – is tiszteletét tette a 87 éves exelnöknél, aki rendkívül rossz egészségi állapota miatt csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, és az utóbbi időben csupán képek árulkodtak hogylétéről. Az AP által törölt képeket a Forradalmi Stúdió nevű kubai állami képügynökség juttatta el az AP-hez, majd számos nemzetközi sajtóorgánum átvette őket, ám a turpisság csak most, egy vizsgálat nyomán derült ki.

Az amerikai hírügynökség általában saját fotósaival dolgozik, ám speciális helyzetekben, amikor erre nincs lehetőség, átvesz képeket. Ilyen esetben a felvételeket tüzetes vizsgálatnak vetik alá, külön figyelve az esetleges manipulációra. A Fidelről készült képek egy ilyen vizsgálaton buktak most meg. Miután az AP munkatársai valami furcsaságot vettek észre a képeken, elkérték Alextől az általa készített eredeti fényképeket, majd összehasonlították ezeket a Forradalmi Stúdió által küldött felvételekkel. A retusálás egyértelmű volt: Castro fiának nagy felbontású képein világosan látszik, hogy a volt elnök bal fülébe egy átlátszó kábel van bevezetve. A feltételezések szerint ez egy hallókészülék lehet, ami Castro idős korát tekintve nem tűnik a valóságtól túlságosan elrugaszkodott feltevésnek.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy számos Fidel Castróról készült képet manipuláltak. Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes részleteket kitöröljenek egy képről” – idézi az El Nuevo Herald Santiago Lyon, az amerikai hírügynökség fotóosztálya alelnökének szavait.

Az AP már tájékoztatta a kubai képügynökséget a döntésétől. Erre a megkeresésre hivatalosan a Forradalmi Stúdió még nem reagált.

Dilma Rousseff (balra) Fidel Castróval Havannában
Brazil's President Dilma Rousseff (L) talks to former Cuban President Fidel Castro (R) during a meeting in Havana January 27, 2014. Rousseff is in Cuba for the Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) summit. REUTERS/Alex Castro/Courtesy of Cubadebate/Handout via Reuters (CUBA - Tags: POLITICS) ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.