Királyukon csámcsognak a svédek

Egy tavaly mindenről kitálaló szerető után a svédek idegeit manapság leginkább a XVI. Károly Gusztáv király állítólagos maffiakapcsolatai borzolják. Egynegyedük már eltörölné a monarchiát.

A zűrzavart most már nem az a tavalyi könyv (Den motvilliga monarken – A kelletlenkedő uralkodó) okozza, amelyben a király volt szeretője – az Army of Lovers popzenekar volt énekesnője, Camilla Henemark – tálalt ki a nyilvánosság előtt a királyi hálószobatitkokról. Mire az ezzel kapcsolatos hullámok elcsitultak, már jött is a másik botrány: a svédeknél most az vágta ki a biztosítékot, hogy XVI. Károly Gusztáv állítólag szervezett bűnözői körökkel ápol „közvetett” kapcsolatokat. Ekot című műsorában az állami televízió ugyanis azt állította, hogy a király barátja, egy bizonyos Anders Lettström felvette a kapcsolatot egy közismert stockholmi maffiózóval, hogy az segítsen megsemmisíteni az uralkodóról készült állítólagos kompromittáló képeket, amelyek sztriptízbárokban és illegális klubokban készültek.

Az első napi dermedt csendet Lettström nyilatkozata törte meg, amelyben minden felelősséget magára vállalt, állítván; a király semmit sem tudott az ö partizánakciójáról. Ez a védelemnek szánt önzetlen baráti nyilatkozat eredményében felért egy támadásnak is, hiszen magát a tényt, hogy léteznek ilyen felvételek nem tagadta.

A király közel egy heti hallgatás után vasárnap szólalt meg, és egy interjúban kerek perec tagadta, hogy lennének ilyen fényképek, és persze azt is, hogy tudomása lett volna barátja akciójáról. Hétfőn a Szocialista Párt és a Vänsterpartiet bejelentette, hogy vizsgálatot követel, mert a király viselt dolgai és esetleges zsarolhatósága veszélyezteti az ország biztonságát, hiszen Károly Gusztáv a svéd külügyek legfelső vezetője. (Ehhez képest az uralkodónak akadtak a svéd külpolitikát alapvetően sértő megjegyzései is. Ilyen volt például az a sajtónyilatkozat, amelyben szívélyes szavakkal dicsérte a Brunei népének boldog életét és szultán humánus uralmát, ami – Brunei diktatúra lévén - politikai nonszensz és persze nem egyezik a svéd külpolitika vonalvezetésével.)

XVI. Károly Gusztáv népszerűsége a botrány kirobbanása óta vad lejtmenetbe kezdett, jelenleg alig éri el a huszonhét százalékot. A többség a király lemondását és Viktória trónörökösnő trónra lépését tartaná kívánatosnak, de a monarchiát eltörölni akaró republikánusok mellett is egyre többen teszik le a voksukat, a lakosság 28 százaléka elvetné már a monarchiát is.

Károly Gusztáv és családja egy születésnapi fogadáson
Sweden's King Carl XVI Gustaf (R) gestures as Crown Princess Victoria (L), her fiance Daniel Westling (2nd L) and Queen Silvia look on during Victoria's 32nd birthday celebration in Borgholm July 14, 2009. REUTERS/Bob Strong (SWEDEN ROYALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.