Királyt is megfigyelt a norvég titkosszolgálat

Roppant kínosnak és botrányosnak nevezte a Verdens Gang címü napilap a pénteken kirobbant ügyet: a norvég hadsereg biztonsági szolgálata (FOST) figyelte és elolvasta a kormány, valamint Harald király és családja internetes levelezését. Természetesen bármiféle hivatalos felhatalmazás nélkül.

Ha mindez nem Norvégiában történik, az ember azt hihetné, hogy a norvég hadsereg államcsínyre készült – véli az egyik vezető svéd internetes hírportál.

Az ügyet most a bűnügyi rendőrség, a Kripo vizsgálja, természetesen meglehetősen óvatosan. Nem is csoda, hiszen mint kiderült, még Jens Stoltenberg miniszterelnök sem volt kivétel, őt is megfigyelték.

– Lehet, hogy a kormány levelezését csak „jó szándékból” futtatták át a hadsereg biztonsági szolgálatának számítógépes rendszerén, mivel az nyújtja a legnagyobb biztonságot vélik a jóhiszemű sajtóorgánumok, de ők sem tudnak választ adni arra, hogy a király személyes jogait miért volt ilyen fontos „biztonsági okokból” ilyen fontos megsérteni. Maga az uralkodó a P4 rádiónak adott interjújában kijelentette, hogy annyit tud az ügyről, amennyit a kérdező riporter. Majd kiderül, ha a kiderítik – mondta keserű iróniával Harald király.

Jelenleg mindenki mást mond, más okot talál. A norvég NRK rádió például „központi kormányforrásokra hivatkozva” úgy véli, hogy a hadsereg azért kezdte figyelni a kormány adatforgalmát, mert az igazságügyi minisztérium egyik alkalmazottja pornográf oldalakon szörfözött. Világos, de megint csak az a kérdés, hogy akkor a királyt miért kellett figyelni. Nem is beszélve arról, hogy mindez ugyebár csak úgy derülhetett ki a minisztériumi hivatalnokról, hogy a eleve figyelték az intézmény forgalmát.

A kormány most egy azonnali munkacsoportot hozott létre az eset kivizsgálására, a FOST és – amint a közlemény fogalmaz – a titkosszolgálatok közötti kapcsolatok tisztázására, a FOST tevékenységét pedig külön veszi majd górcső alá a parlament erre a célra sebtében megalakított bizottsága annál is inkább, mert mint kiderült, ellentétben a biztonsági rendőrséggel, a FOST-nak nincs is lehallgatási joga.

Harald norvég király és felesége, Szonja királynő
Harald norvég király és felesége, Szonja királynő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.