Királynői vizit a japán mészárlás emlékhelyén

II. Margit dán királynő, férje Henrik herceg társaságában kínai hivatalos látogatása keretében vasárnap Nankingban (Nanjing) felkereste a japán megszállás 300 ezer meggyilkolt áldozatának emlékmúzeumát. Mint a Xinhua jelentette, a vendéglátók megmutatták a királynőnek a dán Bernhard Arp Sindbergből készült portrét is, Sindberg mintegy húszezer kínainak segített megmenekülni az 1937-1938 között dühöngő japán erőszaktól. Sindberg, aki egy akkori dán tulajdonban lévő cementgyárhoz érkezett dolgozni, egyike volt azoknak a külföldieknek, akik segítettek és védelmet nyújtottak a menekülteknek. Német kollégájával, Karl Güntherrel a gyárban bújtatott kínaiakat, sőt egy tábori kórházat is működtettek a sebesülteknek. „A történelmet nem lehet megváltoztatni, de a tanulságokat le lehet vonni – mondta a dán királynő.
Őr a nankingi emlékmúzeum egyik termében
Őr a nankingi emlékmúzeum egyik termében
Aly Song / Reuters

Kínában két hónapja a törvényhozás december 13-át a nakingi mészárlás emléknapjává nyilvánította. A japánok 1937-ben ezen a napon végeztek 300 ezer kínaival.

Kína nemrég hozott nyilvánosságra eddig bizalmasként kezelt dokumentumokat a japán megszállás idejéből. köztük olyanokat is, amelyekben a nankingi mészárlásról illetve az úgynevezett „komfortnőkről" volt szó, akiket a japán katonai bordélyházakban kényszerítettek szexuális szolgáltatásokra – jelentette a Reuters a kínai állami sajtóra hivatkozva. A 89 dokumentumot, köztük japán katonák által írt leveleket, az északi Csilin tartomány levéltárában őrizték. Azt nem indokolták, hogy a dokumentumokat eddig miért nem hozták nyilvánosságra.

Az időpontot az magyarázhtja, hogy Japán és Kína viszonya ismét érzékeny időszakot él át, egyrészt a tengeri felségjogok vitája, másrészt a múlt értékelése miatt. Peking a közelmúltban több ízben is tiltakozott amiatt, hogy Abe Sinzó kormányfő decemberben, illetve kabinetje és a tokiói törvényhozás több tagja is az elmúlt napokban, a japán tavasz ünnepe alkalmából felkeresték a Jaszukuni-szentélyt, amely a világháború több mint kétmillió japán halottja mellett 14 elítélt háborús bűnösnek is emléket állít. Egyébként éppen Abe volt az, aki a japán politikusok közül elsőként, még 1993-ban bocsánatot kért a „komfortnők" miatt Kínától, japán nacionalista viszont nemrég kezdeményezték, hogy a jelenlegi kormányfő vonja vissza ezt a bocsánatkérést, mert nem bizonyítható, hogy a japánok a világháború előtt és alatt széles körben szexuális szolgáltatásokra kényszerítették a megszállt területeken élő nőket. Ez a kérdés egyébként Dél-Korea és Japán kapcsolatait is beárnyékolja.

II. Margit Xi Jinping elnök meghívására csütörtöktől hétfőig van Kínában. 1979-ben ő volt az magas rangú nyugati közéleti személyiség, aki ellátogatott a távol-keleti országba a pekingi vezetés által meghirdetett nyitás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.