Királynő a saría árnyékában

A popsztártól a háttérből állítólag irányító machinátorig a közel-keleti first ladyk sokféle szerepet játszanak társadalmukban. A szíriai elnök felesége farmerben és pólóban járta be az országot, Ahmadinezsád asszony viszont négy év alatt mindössze egyszer jelent meg hitvese oldalán a nyilvánosság előtt.

Rania, II. Abdullah jordán király felesége amolyan popsztár a közel-keleti first ladyk között. Csillogó barna hajzuhatagával, mandulavágású szemével és finom arcvonásaival a királyné akárhol is bukkan fel, mindenkinek megnyeri a szívét. Illetőleg mégsem: a gazdaságtudományi és államigazgatási végzettségű hölgy elkötelezett küzdelme a nők jogaiért kivívta az arab országok konzervatív muszlim köreinek rosszallását.

Leánykori nevén Rania al-Yassin 1970. augusztus 31-én látta meg a napvilágot Kuvaitvárosban, egy palesztin orvosfamília gyermekeként. A királyné rendkívül ügyenesen él a modern médiumok nyújtotta lehetőségekkel – a You Tube internetes videomegosztó oldalon saját bejelentkezéseivel próbálja az arab világgal szembeni előítéletek csökkentését elérni.

Aszma Aszad inkognítóban, farmert és pólót viselve járta be 2001 elején Szíriát, hogy megismerje azt az országot, amelyet férje akkor már egy fél éve elnökként irányított. Az utazás nagyon mély nyomokat hagyott benne – a ma 33 éves asszony csak ekkor ismerhette meg honfitársait. Neves szír kardiológus apa gyermekeként Londonban született, számítógépes és francia irodalmi tanulmányait is Nagy-Britanniában végezte. A szép hölgyet csak a Bassár el-Aszad iránt érzett szerelem (három gyermekük született) csábította vissza szülei földjére. Azonnal politikai tevékenységbe fogott: 2001-ben megalapította Szíria első nem kormányzati szervezetét.

Törökországban nem kevés nő viseli az Emine nevet, hiszen Mohamed próféta édesanyját is így hívták. De ilyen Eminével, mint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök felesége a törökök hosszú idő óta nem találkoztak. Az 54 éves Emine Erdogan ugyanis, aki 1978-ban házasodott össze férjével, „türbant", vagyis fejkendőt visel, ami Atatürk földjén példátlanul vitatott dolog. A fejkendős asszonyt mindenhol hivatalosan fogadták – így mindenekelőtt Görögországban is –, csak éppen saját hazájában nem, ahol a szigorúan szekuláris korábbi államfő, Ahmet Necdet Sezer ezt nem tűrte, és egyszer sem hívta meg az asszonyt hivatalos rendezvényre. Ma már, Abdullah Gül elnökké választása óta változott a helyzet. Bennfentesek szerint Emine Erdogan nem csekély politikai befolyással bír férjére. Bátor politikai nyilatkozatokat tett Izraelről. Női kérdésekben számára az iszlám a mérvadó.

Messzemenően távol tartja magát a nyilvánosságtól viszont Parvin Ahmadinezsád, a megkérdőjelezhető módon újraválasztott iráni elnök felesége. Az asszony állítólag mérnök végzettségű, férje első négyéves hivatali idején csak egyetlen alkalommal jelent meg Mahmúd Ahmadinezsád oldalán. A férfi még az iszlám klerikusok túlnyomó többségénél is patriarchálisabb meggyőződésű. Ahmadinezsád asszony az elnök három gyermekének anyja – és ezen kívül semmi más.

 

Forrás: globusz.net

Rania királynő seattle-i nebulók körében
Jordan's Queen Rania sits between Devli Kumari, 11-year- old from India (L), and Jessica Markowitz, 8th grade from Seattle girls school, before a news conference at the National Press Club in Washington April 21, 2009 to launch The Big Read, a collection of short stories written by education advocates around the world. From April 20th - 26th, over nine million children around the world will take part in reading "The Big Read" and add their names to the call for governments to ensure Education for All. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES POLITICS ROYALS ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.