Királynő a szlovák pártszállóban

Több, nem csak protokolláris udvariatlanság szegélyezi II. Erzsébet angol királynő látogatását Szlovákiában. A királyi pár egy szocialista pártszállóban tölti az éjszakát, az ellenzéknek Ivan Gasparovic államfő jóvoltából egy nagykövetségi fogadással kell beérnie.


Ma délelőtt szállt le Pozsonyban az a különgép, amelyen II. Erzsébet angol királynő és férje, Fülöp herceg érkezett Szlovákia fővárosába. A királyi pár másfél napot tölt északi szomszédUnknál. Kora délután rövid sétát tesznek a történelmi belvárosban, majd Dévényben (Devin) felavatják azt a – jórészt szögesdrótból készült – emlékművet, amely azok tiszteletére készült, akiknek a többségét a letűnt rezsimben lelőtték vagy elfogták, amikor a közeli Ausztriába akartak szökni. Ezután második világháborús, a brit hadsereg kötelékében harcolt veteránokkal találkoznak.

Este II.Erzsébet és Fülöp herceg tiszteletére Ivan Gasparovic szlovák államfő díszvacsorát ad a pozsonyi Vigadóban. Pénteken a magas rangú vendégek Kelet-Szlovákiába látogatnak. Szepesszombaton (Spisská Sobota) megtekinti a műemlék templomot és a népi fafaragók alkotásait. Ellátogatnak Ótátrafüredre (Stary Smokovec), drótkötélpályán felmennek a Tarajkára (Hrebienok), kedvező időjárás esetén pedig sétát tesznek a Magas-Tátrában, ahol környezetvédőket is fogadnak. Délután II.Erzsébet dobja be a kezdő pakkot a poprádi és egy angol csapat barátságos jégkorong-mérkőzésén.

A királyi pár ezután indul vissza Nagy-Britanniába.

A látogatást viták és szervezési problémák előzték meg. Sokáig nem találtak méltó elhelyezést a királyi párnak, végül a szocialista hangulatott árasztó, de többször korszerűsített, s erre az alkalomra felcicomázott egykori pártszállóban, a Bórikon töltik az éjszakát. Gondot okozott a frakkhiány is, ezért a brit protokollfőnök beleegyezett abba, hogy a ma esti díszvacsorán a meghívott szlovákiai személyiségek szmokingban vehetnek részt.

A díszvacsora kapcsán Gasparovic belpolitikai vihart gerjesztett, vendéglátóként ugyanis egyetlen ellenzéki politikust sem hívott meg a csütörtök esti eseményre. Ezért Mikulás Dzurinda volt kormányfővel, Iveta Radicová államfő-jelölttel és Csáky Pállal, az MKP elnökével a brit nagykövetség pozsonyi rezidenciáján találkozik a királyi pár.

(POZSONY)

 

II. Erzsébet angol királynő és Ivan Gasparovic szlovák államfő
II. Erzsébet angol királynő és Ivan Gasparovic szlovák államfő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.