Királyi pórázon tartanák a sajtót

Egyetértés született Londonban a három vezető párt között a média szabályozásáról, ám a politikusok koncepcióját a szakma egyhangúlag visszautasította. Törvényerejű királyi rendeletként léphet majd életbe.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a sajtó eddigi öncenzúrájának felülvizsgálatára azt követően került sor, hogy évekkel ezelőtt kiderült, elsősorban az azóta bezárt News of the World bulvárlap, de más sajtótermékek is feltörték, manipulálták és lehallgatták a királyi család tagjainak, vezető politikusoknak, a kulturális élet személyiségeinek, hírességeknek, sőt bűncselekmények áldozatainak a mobiltelefonját és üzenetrögzítőjét. Ezután a David Cameron kormányfő által elrendelt, a nagy tekintélynek örvendő bíró, Lord Brian Leveson vezetett vizsgálat letett az asztalra egy vaskos jelentést, benna javaslattal egy önkéntes, független és változatlanul önszabályozáson alapuló új rendszer kialakításáról.

A most közzétett elképzelések szerint panasz esetén a sajtófelügyeletnek joga lesz a kiadótól jól látható helyen megjelenő helyreigazítást és bocsánatkérést elrendelni, illetve akár egymillió fontos (347 millió Ft) pénzbüntetést kiszabni. A lapok nyomásának eleget téve a rendelkezés lehetővé teszi, hogy a panaszosoknak legalább egy szerény összeggel hozzá kelljen járulniuk az egyeztető rendszer igénybevételéhez. Az erről szóló királyi statútumot csak a parlament mindkét házának kétharmados többségével lehet majd megváltoztatni.

Amíg a pártvezetők nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a sajtónak nincs félnivalója, az érintettek sem önkéntesnek, sem függetlennek nem tartják a szabályozást. Az Index on Censorship szervezet „a sajtószabadság szomorú napjának” nevezte a megegyezést. A lapok elfogadhatatlannak tartják, hogy a királyi statútumot politikusok írták, hajtják végre és felügyelik. A sajtó saját javaslatát a konzervatív-liberális koalíció elutasította, de a média kész saját szabályozó testületet életre hívni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.