Kiradírozzuk a graffitiket?

A Moammer Kadhafi rezsimje alatt készült graffitikben az elfojtott hangok és évtizedek művészete tükröződik vissza. Most azonban dilemma elé állították a líbiaiakat: letöröljék a falakról a nagyrészt politikai témájú rajzokat és feliratokat, vagy inkább ünnepeljék őket?

A graffitik örökös mementóként árválkodnak a háború utáni Líbiában, hogy emlékeztessenek az elmúlt évekre, a 42 évnyi zsarnokságra. A valódi graffiti-áradat azonban csak a rezsim bukásakor érkezett. De mi legyen a sorsuk?

Kadhafi-graffiti a forradalom központjában, Bengáziban. Hiányzott az igazságszolgáltatás
A man sits in front of a cartoon graffiti depicting Libyan leader Muammar Gaddafi in Benghazi March 6, 2011. REUTERS/Suhaib Salem (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)

A világ sok részében a graffiti vagy a „public art” a művészi lázadás jelképének számít a fennálló rend és normák ellen. Líbiában leginkább vicces, csípősen tréfás vagy csodaszép műveket láthatunk, nehéz azonban elvonatkoztatni a rajzokban visszatükröződő nyomorról vagy az emberek megpróbáltatásairól, melyek átsugároznak az alkotásokon – írja a BBC.

Az utcai művészek nagy része a Kadhafi-rezsim alatt börtönben volt. Így járt például Sadeq Gashout is, akinek munkáin is átsugároznak a börtönben töltött idő megpróbáltatásai. Őt és 12 társát 2007 februárjában tartóztatták le, azután, hogy kiderült: egy békés, reformokat sürgető demonstrációt terveztek Tripoliba. A menetet az interneten is hirdették, és a művészt illetve követőit két nappal azelőtt tartóztatták le, hogy elindultak volna. A vád az volt, hogy plakátokat készítettek az eseményre. Ezeken Sadeq szerint azt próbálták ábrázolni, mennyire hiányzik az igazságszolgáltatás és a törvényesség a rezsimből.

Sadeq ezért a tettéért előbb 58 napos előzetes letartóztatást, majd egy éves börtönbüntetést kapott. Még nem szabadult, amikor lányát annak saját iskolájában kínozták meg. – Felakasztották a lábainál fogva és felemelték őt, hogy végrehajtsák rajta a falakát – meséli a férfi, aki elmondja azt is, a falaka egy, az arab világban elterjedt kínzási mód.

Sok rajz a líbiai természetet és hagyományokat ábrázolja, de vannak gúnyos karikatúrák a késői Kadhafiról is. Aztán ott vannak a szabadságot követelő feliratok, a háborús képek és a környéki fegyveresek feliratai a városfalakon, hogy tudassák jelenlétüket a városlakókkal. Ezeknek a feliratoknak egy részét fiatal önkéntesek az elmúlt hetekben lefestették. Hogy a graffitik sorsa mi lesz, egyelőre még nem tudni. Egy fiatal líbiai nő szerint csak azokat kell megtartani, melyek jókedvről árulkodnak.  - Néhányuk vicces és egész jól néz ki. Ezeket meg kéne tartani, de azt hiszem azokat, melyek nem többek mint firkák, le kéne festeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.