Kiosztották az első magyar-szlovák Jószomszédság-díjat

Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete és Rohály Géza hejcei polgármester kapta Pozsonyban a Jószomszédság és Megértés díját. Az elismerésről Budapest és Pozsony tavaly egyezett meg.

A szlovák-magyar kulturális és politikai kapcsolatok egyik kiváló szakértője, valamint a kelet-magyarországi Hejce polgármestere vette át kedden Pozsonyban Göncz Kinga magyar és Miroslav Lajcák szlovák külügyminisztertől a Jószomszédság és Megértés díját, s a vele járó kétezer eurót. A díj megalapításáról tavaly állapodott meg a magyar és a szlovák diplomácia akkori vezetője, Ján Kubis.

„Bajban ismered meg a barátodat" - emlékeztetett az ismert közmondásra Miroslav Lajcák, s kiemelte a Rohály Géza és a hejcei polgárok áldozatkészségét, amelyet 2006.január 19-én tanúsítottak, amikor településükhöz közel, a Borsó-hegyen lezuhant a koszovói küldetésből Kassára tartó, szlovák katonákat szállító repülőgép. A szerencsétlenséget a 43 személyből csupán egy katona élte túl. A szlovák külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy a hejceiek lelki támaszt jelentettek az áldozatok túlélői számára, s azóta is híven őrzik az elhunytak emlékét. A kitüntetett polgármester bejelentette, hogy a kétezer euróból szeretne a faluból a tragédia színhelyéig vezető, méltó zarándokutat építtetni, amely a tényleges szlovák-magyar megbékélés egyik jelképévé válhatnak.

Rudolf Chmel meghatottan mondott köszönetet az elismerésért, amelynek erkölcsi értékét az is növeli, hogy egyik legjobb magyarországi barátjának a leányától veheti át. Felhívta a két tárcavezetőt, hogy közösen munkálkodjanak a közös szlovák-magyar jövőkép és jószomszédság érdekében. Rudolf Chmel nemrég ünnepelte hetvendeik születésnapját. Jelenleg a prágai Károly Egyetem Szlavisztikai és Hungarológiai Intézetének vezetője, a pozsonyi Kalligram Kiadó munkatársa és az OS szlovák értelmiségi havilap főszerkesztője. Életjubileuma alkalmából megjelent esszégyűjteményét és a munkásságát méltató szlovák nyelvű kötetet néhány napja mutatták be Budapesten.

Az ünnepséget követően tárgyalóasztalhoz ült a két külügyér, majd nemzetközi sajtótájékozatót tartott, amelyen a vendéglátó kifejtette: "Szlovákia és Magyarország között minden szinten egyre intenzívebb a párbeszéd, amelynek köszönhetően javultak a kapcsolataink. Ezt igazolja elsősorban a házelnökök találkozója, a két ország parlamenti bizottságainak együttes ülése is, de a mi gyakori konzultációnk is" - vélekedett Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

Budapesti vendége egyetértett ezzel az értékeléssel, ugyanakkor rámutatott arra, hogy számos olyan jelenséget tapasztaltak északi szomszédunknál, amelyek aggodalmat keltettek, vajon a szlovákai magyarsággal jogállásával kapcsolatos status quo megmarad-e. Példaként a Pátria Rádióval kapcsolatos gondokat és a tervezett szlovákiai államnyelv-törvénnyel kapcsolatos fenntartásokat említette.

Pozsonyi vendéglátója erre azt felelte, hogy a szlovák közrádió magyar adásával kapcsolatos jelenlegi gondok műszaki jellegűek. "Április végéig a magyarok lakta nyugat-szlovákiai régióban, júniusban pedig a kelet-szlovákiai térségben is megoldódnak ezek a problémák. Az államnyelvtörvény módosítása pedig nem szűkíti a szlovákiai nemzetiségiek hivatalos nyelvhasználatának jogát, ennek ellenére még a jogszabály parlamenti megvitatása és jóváhagyása előtt hajlandók vagyunk erről konzultálni magyarországi partnereinkkel is" - válaszolta a szlovák diplomácia vezetője, aki a tárgyalásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatón is megismételte, hogy a magyarországi személycserék nem befolyásolják a két ország kapcsolatát. Pozsonynak érdeke a jó kapcsolat fenntartása Magyarországgal függetlenül attól, hogy ki a magyar kormányfő, illetve ki van Budapesten kormányon. Bejelentette azt is, hogy a magyar kormányfő meghívása hivatalos szlovákiai látogatásra továbbra is érvényes, vagyis Pozsonyba várják Gyurcsány Ferenc utódját.

Mindkét külügyminiszter fontosnak nevezte a két ország energetikai rendszerének összekötését, a regionális gazdasági együttműködést, többek között az Ipoly-hidak felújítását és a kassa-miskolci gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését. Ezekre a projektekre közös pályázat révén szeretnének uniós forrásokhoz jutni.

 

 

Pozsony, 2009. március 24.GÖNCZ Kinga magyar és Miroslav LAJCÁK szlovák külügyminiszter (j) a kitüntetett ROHÁLY Géza hejcei polgármester (b.2.) és Rudolf CHMEL volt magyarországi szlovák nagykövet mellett áll a Jószomszédság és Megértés Díjak átadá
Pozsony, 2009. március 24. GÖNCZ Kinga magyar és Miroslav LAJCÁK szlovák külügyminiszter (j) a kitüntetett ROHÁLY Géza hejcei polgármester (b.2.) és Rudolf CHMEL volt magyarországi szlovák nagykövet mellett áll a Jószomszédság és Megértés Díjak átadá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.