Kioktatta a román kormányfőt a nagyszebeni plébános

A lutheránus ősi, történelmi egyház, amely rövidesen ünnepli megalapításának 500. évfordulóját – hívta fel a román miniszterelnök figyelmét az erdélyi Nagyszeben evangélikus plébánosa, miután Victor Ponta „neoprotestánsként" aposztrofálta a város német származású polgármesterét, aki a legfőbb ellenfele lehet a novemberi elnökválasztáson.
Az ügy előzménye, hogy nemrégiben két felmérés is készült, amelyből az derült ki, hogy a román állampolgárok többsége csakis román nemzetiségű és ortodox vallású elnökjelöltre adná voksát novemberben.

Victor Ponta az elmúlt napokban többször is hangsúlyozta, hogy ő maga román és ortodox, szemben a liberális pártot vezető Klaus Johannisszal. Mi több, a szociáldemokrata kormányfő egy lapinterjúban – nem tudni, hogy tévedésből vagy szándékosan – egyenesen neoprotestánsnak nevezte ellenfelét.

Kilian Dörr nagyszebeni evangélikus plébános ezután osztotta ki a miniszterelnököt.

– Klaus Johannis az egyházközségünk tagja, ágostai hitvallású evangélikus lutheránus, amely felekezet 1530-ban jött létre. Egyike a protestáns felekezeteknek, akárcsak a reformátusok vagy az unitáriusok – tudatta a miniszterelnökkel a lelkész.

A román sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában Dörr a továbbiakban arra is kitért, hogy az 1310-ben épült templom, amelybe Johannis is jár, a legrégebbi szent hajlék Nagyszebenben. Egyúttal arra is felhívta a miniszterelnök figyelmét, hogy Németországban az evangélikus egyház a legnagyobb, akárcsak Ausztriában vagy Svájcban.

– Tehát nem valami Amerikából jött neoprotestáns egyházról van szó. Ez egy történelmi, ősi egyház – zárta a kormányfőhöz címzett „történelemórát" Kilian Dörr.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.