Kínzó dallamok Guantánamón

Gyermekdalok és rockballadák is szerepelnek a guantánamói foglyok vallatáshoz használt kínzóeszközök tárházában. A zeneszámok szerzői már lázadoznak, amiért ilyen célokra használják fel műveiket.

Változatos, hol dübörgő, hol andalító dallamok törték meg a guantanamói fogolytábor csendjét. És lakóit. Először csak napokon, majd heteken, végül hónapokon át. Napi húsz órában váltakozott a kemény rock és a lágy pop. AC/DC kongatta a pokol harangjaiat ("Hell's Bells) és a Szezám utca betétdala is felcsendült. No nem gyermeki ártatlansággal. Egyesek szerint bevett módszer a hallójáratokon keresztüli pszichikai kínzás a terror elleni küzdelemben. Azért, hogy az elfogáskor fellépő sokk éljen még a gyanúsítottakban.

A fülsiketítő fenyítés ellen nem csak a rabok lázadoznak. Szerdán a nem megfelelő célra és környezetben használt dalok előadói is kampányt indítottak. A zenészek több percnyi néma csenddel tiltakoztak majd a zajongás ellen koncertturnékon és fesztiválokon. A mozgalomban – amit a Reprieve brit jogi szervezet indított útjára - részt vesz több világhírű előadó, köztük a a Massive Attack és a Rage Against the Machine. A szűnni nem akaró dallamokkal egyébként a tábor afgán foglyait lehet megtörni a legkönnyebben, hiszen a kezdő vájtfülűek a tálib rendszer alatt nem hogy ilyen hangerőn, hanem sehogy nem hallgathattak zenét. Sokukat az őrületbe kergették az egykor normális körülmények között slágernek számító, Eminem-féle „Slim Shady” bömböltetésével a nap minden órájának minden percében és másodpercében.

Guantánamói tisztek szerint a megtörés ezen módját nem alkalmazzák már a táborban. Azonban senki sem garantálta, hogy a jövőben nem kapnak „intravénás taktusokat" a bentlakók. Egy, a fogolytáborban dolgozó kihallgatótiszt szerint négy nap alatt bárkit meg lehet törni így. Ezt úgy érik el, hogy 16 óra üvöltő zene és villódzó fények után négy óra sötétséget és csendet rendel el.

Egy Amerikában népszerű rajzfilmfigura által énekelt fülbemászó nótát is felhasználnak ilyen célokra. Szerzője felháborodottan nyilatkozott a Los Angeles Times-nak, hogy egy olyan dalt, amelynek célja gyermekek biztonságérzetének és szeretetének növelése, végül arra használnak, hogy felnőtt embereket az őrületbe kergessenek vele. Tom Morello, a Rage Against the Machine tagja egy San Franciscó-i koncerten adott hangot nemtetszésének. Javasolta, hogy George W.Busht zárják be a fogolytábor egy kis cellájába, és az ő zenéjüket üvöltetessék neki szakadatlanul. Bár Barack Obama leendő elnök a fogolytábor bezárására készül, David Thomas ellentengernagy úgy véli, felszámolására nem kerül sor egyhamar.

Van azonban, aki büszke rá, hogy sikerrel zárult kihallgatásokhoz használják műveit. A Drowning Pool basszusgitárosa, Stevie Benton az egyikük, akiknek "Bodies" című dala közkedvelt kínzóeszköz. Mint a zenész mondta, örül neki ha szerzeménye hozzájárul a szeptember 11-i merényletekhez hasonló támadások megelőzéséhez. Együttese nem sokkal később ki is adott egy sajtóközleményt, leszögezve, hogy a banda elkötelezetten segíti az amerikai katonák munkáját.

Egy 2004-ben szabadult rab, akit azért tartottak fogva mert munkáltatóját azzal gyanúsítótták, hogy fegyvereket árul terroristáknak, elmondta hogy pöttömnyi cellájában megszámlálhattalanszor hallgatta végig egyebek között a Queen „We will rock you”-ját. „Nem volt takaróm. Ha lett volna bizonyára felakasztottam volna magamat. Elmagyarázhatatlan érzés. Olyan mintha kilépnél a saját testedből és többé nem lennél képes irányítani a gondolataidat...” A fogoly 97 nap után szabadult. Megpróbálok csendet teremteni magam köré – vallott a felejtésről az AP hírügynökségnek.

A portugál külügyminiszter, Luis Amado csütörtökön egyébként menedékként ajánlotta országát azoknak a Guantánamóról szabaduló foglyoknak, akik valamilyen oknál fogva nem képesek hazatérni. Felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy csatlakozzanak Lisszabon lépéséhez. Egy hónappal ezelőtt több emberi jogi szervezet is ezt javasolta az európai országoknak.

title
title
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.