Kínzásvád az afgán és a kanadai kormánnyal szemben

Megsértette-e Kanada a nemzetközi humanitárius jogot és felelősségre vonhatók-e katonái amiatt: úgy adott át afgán (tálib) hadifoglyokat a kabuli kormánynak, hogy tudta, kínzás várhat rájuk - a két kérdés várhatóan uralja az ottawai parlament napirendjét a héten.

Walter Natynczyk tábornok, kanadai vezérkari főnök sajtótájékoztatóján elismerte: "nem egy alkalommal" fordult elő, hogy országa nem adta át a foglyokat, mivel féltette személyes biztonságukat.

Ottawában komoly vihart kavart a minap, hogy egy igen kényes beosztású vezető diplomata, Richard Colvin, Kanada washingtoni nagykövetségének hírszerzési összekötője azt mondta egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt: valószínű, hogy az összes átadott foglyot megkínozták. Elmondta, hogy megveretésükről, megégetésükről, szexuális kihasználásukról, megszurkálásukról van tudomása, ám utasítást kapott feletteseitől, hogy ne dokumentálja ezeket.

A foglyok átadásának alapja a 2700 fős afganisztáni kanadai csapatok részéről egy négy évvel ezelőtti egyezmény. Natynczyk megszólalásáig a kormány egy esetre vonatkozóan ismerte el, hogy - két évvel ezelőtt - nem adott át foglyokat, mert tartott a megkínzásuktól.

Peter MacKay védelmi miniszter Colvin vallomását még azzal söpörte le az asztalról, hogy a vádak "az iskolások arcába savat öntő" táliboktól származnak. Most már úgy pontosított: a kormány az első pillanattól kezdve tisztában van a kínzás lehetőségével, de egyetlen tálibra vonatkozóan sincs erre bizonyíték. Az Amnesty International emberjogi szervezet egy ideje bírósági végzéssel igyekszik elérni az átadások leállítását Kanadában, de eredménytelenül.

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.