Kínzással a terror ellen

Szaúd-Arábiában 2001 óta több mint háromezer embert tartanak fogva titkos börtönökben, és sokukat kínozzák is, hogy vallomást csikarjanak ki belőlük a terrorizmus elleni küzdelem jegyében - állította egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International (AI).

A jogvédő szervezet bírálta a nemzetközi közösséget is azért, mert szemet huny a terrorizmus elleni küzdelemben alkalmazott szaúdi módszerek felett. A sivatagi királyság az elmúlt években sok olyan embert vett őrizetbe, aki feltehetőleg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozik, és aki merényletet követett el külföldiek otthona, olajipari létesítmények vagy kormányzati épületek ellen.

A szaúdi különleges katonai alakulat bemutatója Rijádban. Nem kesztyűs kézzel
Graduating soldiers from the Saudi special forces' anti-terror unit demonstrate their skills though various simulations in Riyadh May 17, 2009. REUTERS/Fahad Shadeed (SAUDI ARABIA MILITARY)

Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának vezetője kijelentette, hogy a megalapozatlan terrorellenes intézkedések romba döntötték az emberi jogok amúgy is borzasztó szaúd-arábiai helyzetét. Abdulrahman Alhadlak, a rijádi belügyminisztérium tisztviselője a jelentésről azt mondta, hogy ezeket az állításokat bizonyítani kell.

Az AI jelentése két héttel azután jelent meg, hogy a szaúdi kormány közölte: a királyság első terrorizmus-perében az al-Kaida 330 tagját ítéltek el terrorszervezethez tartozás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.