Kínzásból nem lesz bizonyíték

A kínvallatással szerzett információ nem használható a bíróságon, a terrorizmussal vádolt foglyok esetében sem, döntött egy amerikai bíróság Oszama bin Laden sofőrjének tárgyalásán.

Az ügyészség nem használhatja fel az Oszama bin Laden sofőrje elleni perben terhelő bizonyítékként a vádlottból erőszakkal kihúzott információkat – írja a Washington Post alapján a Globusz.net.

A lap értesülései szerint Salim Ahmed Hamdan perében a vád elsődleges bizonyítékai a vádlott vallomásán alapulnak. Az al-Kaida összesküvéssel vádolt tagja 2001-es afganisztáni elfogása után beszélt az Oszama bin Ladenhez fűződő viszonyáról, az al-Kaida kiképzőtáborairól és a terrortámadások előkészítéséről, miután fogavatatói zsákot húztak a fejére, majd kezénél fogva felkötötték, és többször vízbefojtást imitáltak rajta.

A bíróság döntése kizárólag az afganisztáni fogvatatás alatt kínzásokkal kicsikart vallomásokra vonatkozik. Hamdan azon kijelentései, amelyeket a guantanamói táborba szállítása után tett, felhasználhatók ellene, arra ugyanis nincs bizonyíték, hogy itt is embertelen kínzásoknak lett volna kitéve.

A katonai bíróság precedensértékű döntést hozott, amelynek súlyos következményei lehetnek. A döntés kihathat egyebek között Khálid Seikh Mohamed, a szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjének perére, akit szintén kínvallatásnak tettek ki, és aki ellen ezek szerint valószínűleg szintén nem lesznek felhasználhatók vallomásai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.