Bosszúvágy: kínozzák Kadhafi híveit a líbiai börtönökben

Verés, korbácsolás, elektrosokk – a kínzási módszerek skálája, amilyen hagyományos, annyira halálos is. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet tiltakozásképp kivonul Líbiából.

Folyamatos kínzásoknak vetik alá a bukott és meggyilkolt diktátor, Moammer Kadhafi híveit a líbiai város, Miszráta börtöneiben – írja az érintettek beszámolóira hivatkozva a BBC. Bár a város katonai tanácsának a vezetője elutasította a vádakat, a bit közszolgálati médiumnak több olyan fogollyal is sikerült beszélnie, akit megvertek, megkorbácsoltak, majd áramütésekkel sokkoltak. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay szerint a líbiai hatóságoknak kell fellépniük, és minden börtönben átvenniük az irányítást a sokszor helyi kiskirályként viselkedő milíciáktól. Ezek a milíciák nem tartoznak felelősséggel a felkelést vezénylő ellenzék tagjaiból alakult kormánynak, és megtörténik, hogy kényük-kedvük szerint, a börtönszemélyzet intézkedéseire fittyet hányva hurcolják el a fogvatartottakat. „Van példa kínzásra, igazságszolgáltatási eljárás nélküli kivégzésekre és nemi erőszakra is. Valamit azonnal tenni kell” – szögezte le közleményében Pillay. ENSZ-becslések szerint mintegy 8500, Kadhafihoz lojális politikai fogoly raboskodik szerte Líbia börtöneiben.

A botrány egyébként Kadhafi erőszakos halála után pontosan száz nappal robbant ki, amikor csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres) nevű segélyszervezet bejelentette, felfüggeszti munkáját Miszráta börtöneiben, mert a fogvatartottakat megkínozták, és megtagadták tőlük az orvosi segítséget is.

A Deutsche Welle szerint a segélyszervezet múlt év augusztusa óta dolgozott a börtönökben, ahol jelentéseik szerint sorozatosan kerültek hozzájuk olyan páciensek, akiken kínzás nyomait fedezték fel. A szóbeszéd szerint a kínzásokat nem a központokban, hanem azokon kívül követték el. – Volt, hogy a pácienseket a vallatás közepén hozták be hozzánk, azért, hogy helyrehozzuk őket valamennyire a következő vallatásra – mondta az orvosok vezetője, Christopher Stokes. – Ez elfogadhatatlan. A mi szerepünk az, hogy orvosi segítséget nyújtsunk a háborús sérülteknek és a beteg foglyoknak, nem az, hogy folyton ugyanazokat az embereket kezeljük két kínzás közt.

Hasonló jelentés érkezett a helyszínen dolgozó Amnesty International munkatársaitól is. A jelentés megerősíti a kínzásokról szóló történeteket, sőt leírja, hogy néhány esetben a kínzás egyenesen a kihallgatott halálához vezetett. A letartóztatottak sok esetben a volt líbiai vezető, Moammer Kadhafi támogatói voltak.

Az AI több letartóztatottal is készített interjút, akik elmondták, hogy hivatalosan elismert katonai és biztonsági személyek kínozták meg őket. – Nem tudunk nyomozást folytatni a kínzások ügyében, sem a túlélőkkel vagy azok rokonaival beszélni, akik meghaltak letartóztatásuk után. Ezek az emberek nem kapnak semmiféle jogorvoslatot amiatt, amit el kellett szenvedniük – mondta Donatella Rovera, az Amnesty rangidős válságtanácsadója. Az AI ezért arra kérte a líbiai hatóságokat, hogy vessenek véget a rendőrségi kínzásoknak, és derítsenek fényt a már elkövetett esetekre. A Líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács egyelőre még nem adott hivatalos választ a megkeresésre, az igazságügyminiszter viszont azt nyilatkozta, hogy „ha a panaszok eljutnak a főügyészhez vagy a katonai ügyészséghez, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket".

Miszráta katonai tanácsának vezetője, Ibrahim Beitelmal a maga részéről cáfolta, hogy a városban kínzásoknak vetnék alá a a politikai foglyokat. „Azt hiszem, hogy az emberi jogi csoportok vagy az Orvosok Határok Nélkül álcája alatt ténykedők rejtett programot követnek, mintha Kadhafit képviselnék. Megtörtént, hogy az egykori felkelők némely esetben bosszút álltak, de ez nem azt jelenti, hogy a kínzásokra az én hivatalomtól érkezett a parancs” – mondta Beitemal.

A tavalyi forradalomban a felkelők oldalára állt nyugati nagyhatalmak számára nagy emberi jogi blamázzsal érnek fel a kínzásokról szóló beszámolók, hiszen a múltban többször is önmérsékletre, a bosszúvágy visszafogására szólították fel az ellenzéki erőket. Ezt főleg akkor kezdték el sietve hangsúlyozni Párizsban, Londonban és Washingtonban is, amikor kiderült, hogy a rendelkezésre álló felvételek tanúsága szerint Kadhafit és vele lévő fiát, Motasszimot egyszerűen meglincselték, miután október 20-án a diktátor szülővárosánál, Szirtnél előhúzták őket egy csatornából. Holttestük napokon át volt kiállítva Miszráta egyik hűtőházában.

Libiai felkelők zsoldosok ellen harcolnak, még Kadhafi bukása előtt. Azóta fordult a kocka
Libyan rebel fighters detain mercenaries during a fight for the final push to flush out Gaddafi's forces in Abu Salim district in Tripoli August 25, 2011. Libyan rebels stormed Tripoli's Abu Salim district, one of the main holdouts of forces loyal to Gaddafi in the capital, after NATO air strikes on a building in the area on Thursday. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.