Kínos bocsánatkérésre kényszerült a BBC

Nem elég, hogy a közszolgálati médium hibát követett el, amikor ez év márciusában azt sugallta egy műsorban, hogy Etiópia a Band Aid alapítvány által az éhezők számára összegyűjtött adományokat fegyvervásárlásra használta fel, igyekezett egy hírekben gazdag napon „eldugni” a helyreigazítási közleményét.

Fél évbe telt, amíg a BBC, a legalábbis nevében „független” Panaszbizottsága által elvégzett vizsgálat után kardjába dőlt és „feltétel nélkül, teljes bocsánatkérésben” részesítette Sir Bob Geldofot és a nevével fémjelzett Band Aid alapítványt. Mint arról annak idején a Népszabadság is beszámolt, a BBC Világszolgálatán márciusban sugárzott Assignment (Megbízás) című műsor azt állította, hogy az 1984-85-ös etiópiai éhinség áldozatainak felajánlott pénz 95 százalékát a felkelők fegyvervásárlásra és egyéb katonai célokra sikkasztották el.

Abban az időben az etióp kormány harcban állt az északi Eritrea és Tigré szövetségi tartományokban tevékenykedő lázadókkal. A vidék nagy része a hivatalos szervek ellenőrzésén kívül állt, így a jótékonysági szervezetek Szudánból vitték be a segítséget, miután annak továbbítását Mengisztu Hailé Mariam kormánya megtagadta. Ennek egy része élelmiszer, készpénz volt, melyből Etiópia működőképes termőföldjeiről kellett volna gabonát vásárolni. A rádióműsorból azonban az derült ki, hogy ellenálló katonák gabonakereskedőknek adták ki magukat és a nyugati felajánlásokból származó óriási összegek fejében a kialkudott magok helyett homokkal megtöltött zsákokat adtak át. A lázadókat, a Tigrinyai Népi Felszabadítási Frontot Etiópia jelenlegi kormányfője, Meles Zenawi vezette, aki 1995 óta áll az ország élén és ígéretes demokratikus reformjainak köszönhetően Afrikában és a nyugati világban egyaránt elismerik.

A nyolcvanas évek elején emlékezetesen éppen a BBC drámai riportjai hívták fel a világ és Sir Bob Geldof figyelmét az afrikai szegénység mértékére. A gyorsan életre hívott Band Aid alapítvány 1984 karácsonyára elkészítette a rövid idő alatt hárommillió példányban elkelt Do They Know It`s Christmas? című szóló lemezt. 1985 júliusában pedig a londoni Wembley és a philadelphiai JFK Stadionban egymás után rendezték meg a Live Aid koncertet, amely hatvan ország 400 millió tévénézőjét bilincselte a képernyők elé, és egyes számítások szerint közel 284 millió dolláros bevételt biztosított a mintegy nyolcmillió éhező számára.

A szigetországban valóságos szentként kezelt Sir Bob felháborodva reagált a programra, amely többek között, ugyancsak helytelenül, azt sugallta: azért nem adott interjút az adás készítőinek, mert a téma „túl kényes ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt megvitatásra kerüljön”. 2010 márciusában Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója még védelmébe vette a „nagy erőbedobást igénylő, kitűnő zsurnalizmust”.

Most azonban a közszolgálati óriás valamennyi, az eredeti vádaskodást sugárzott csatornán, köztük a Világszolgálaton, a BBC One-on és a BBC News-on is beismerte, hogy „semmiféle bizonyíték nem támasztotta alá a kijelentéseket, ezeknek nem lett volna szabad adásba kerülniük, ezért a BBC feltétel nélkül bocsánatot kér a Band Aid alapítványtól, amiért félrevezető és helytelen benyomásokat keltett munkájával kapcsolatban”.

Sir Bob Geldof üdvözölte a bocsánatkérő helyreigazítást, és a történteket „a BBC színvonalának szokatlan eltérésének” minősítette, amely miatt nem csak a Band Aid-be, hanem a jótékonysági intézményekbe vetett általános bizalom is megkérdőjeleződött. Csak olajat öntött a tűzre a BBC volt elnöke, a Band Aid kuratórium tagja, Michael Grade csütörtöki kijelentése.

A média guru szerint a BBC megpróbálta olyan alkalommal közzétenni bocsánatkérését, amikor azt egyéb hírek "elnyomták". Nem tekinthette véletlennek, hogy a bejelentés időpontjaként felmerült a chilei bányászok kimentésének, majd a kiadáscsökkentő intézkedések meghirdetésének napja is.

Bob Geldof etióp árvákkal
Irish rock star Bob Geldof (L) speaks with orphans at a village near Addis Ababa, Ethiopia, May 27, 2003. Geldof, who organized the world's biggest rock concert in 1985 to help Africa's starving, is visiting Ethiopia to highlight a looming humanitarian crisis. Aid agencies estimate 14 million Ethiopians are at risk of starvation after the worst drought in nearly two decades. Pictures of the month May 2003 REUTERS/Antony Njuguna PP03050105 AN/CRB
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.