Kínos baki az El Paísnál: bezúzták a csütörtöki lapot

Visszahívták az újságosbódékból és boltokból csütörtök reggel az El País aznapi – még elérhető – példányszámait, miután a címlapon hozott egy frissnek hitt fotót Hugo Chávez egészségi állapotáról.

Spanyolország legnagyobb példányszámú napilapjának ma reggel a címoldalon hozott vezércikke a venezuelai elnök egészségi állapotáról szól, "A titok Chávez betegségéről" címmel. A cikket egy olyan fotóval illusztrálták, amit egy vadonatújnak hitt videó képsoraiból vágtak ki. Ezen egy Chávezre hasonlító, kopaszodó idősebb férfi látható eléggé rossz állapotban, amint éppen lélegeztetővel a szájában fekszik egy műtőasztalon.

Az El País január 24-ei első kiadása a hamis képpel
A woman poses with a copy of the January 24 first edition of Spanish newspaper El Pais in central Madrid January 24, 2013. Spain's influential El Pais newspaper withdrew what it said was "false photo of Hugo Chavez" that it had published in its on-line and print editions on Thursday. The grainy photo that El Pais originally splashed on its front page, billed as a global exclusive, portrayed the head of a man lying down with a breathing tube in his mouth. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: MEDIA POLITICS)

Az újság tévedésére elég gyorsan fény derült: mire a lap szerkesztőségében is rájöttek a hibára, addigra már a venezuelai hírközlési miniszter, Ernesto Villegas is hamisnak nevezte a képet, sőt bemutatta azt a 2008-as, a Youtube-ra is feltöltött videót, amelyből kivágták a képet.

A spanyol lap elmondása szerint az online verziójukban (elpais.com) mindössze fél órát volt kint a hír ugyanezzel a képpel illusztrálva, majd ezt egy magyarázó szöveg követte: "A lap elmulasztotta önállóan ellenőrizni az információk és a kép valódiságát". A fotónak nem volt szerzője, nem lehetett tudni, hol és mikor csinálták.

Ezek után leállították a lap terjesztését, ahonnan még tudták, visszarendelték a mai számot (ez nem mindenhonnan sikerült), és új címlappal újranyomták.

Az El Mundo lap főszerkesztője a Twitteren elcsiripelte, hogy két napja az ő újságját is megkereste egy hírügynökség: 30 ezer euró ellenében friss képeket kaphatnak Hugo Chávezről, de nekik nem tetszett az egész ügy, így elálltak az üzlettől és a publikációtól.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Hugo Chávezt december 11-e óta egy kubai kórházban kezelik, ahol "egy meg nem nevezett" rákbetegség miatt műtötték.   

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.