Kínos: a melegek lapjában sértegette utódját a volt cseh miniszterelnök

Az egyházakat, valamint Jan Fischer kormányfőt és egy minisztert sértő kijelentéseket tett Mirek Topolánek, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a múlt héten egy lapinterjúban.

Topolánek bocsánatot kért a cseh homoszexuálisok lapjában, a LUI-ban megjelent kijelentésekért, amelyeket a hét végén a prágai bulvársajtó, valamint a Lidové Noviny konzervatív napilap is felkapott. A volt konzervatív kormányfő, amikor a LUI szerkesztője fényképezés közben informálisan aziránt érdeklődött, mi a véleménye a melegekről, leszögezte: – Slamecka, ha kemény ellenállásba ütközik, inkább kikerüli a konfliktust. Fischer, azért mert zsidó, még inkább kerüli a konfliktust - ez összefügg a jellemével. Az egyházakkal kapcsolatban pedig azt mondta: az őskeresztények idején nem voltak egyházak; Az egyházak később kaparintották kezükbe a hívőket, mégpedig úgy, hogy elbutították őket, és totális agymosást végeztek.

Gustav Slamecka, a cseh kormány szlovák nemzetiségű közlekedési minisztere nyilvánosan vállalja másságát, s együtt él Jan Novákkal, a miniszterelnöki iroda vezetőjével. Jan Fischer, a jelenlegi cseh kormány elnöke szintén nyilvánosan vállalta zsidóságát.

– Nagyon sajnálom, hogy kijelentéseim, amelyeket kiragadtak a szövegkörnyezetükből, sok embert megsérthettek – jelentette ki Topolánek vasárnap. Felszólította a sajtót, hogy tegye helyre a dolgokat, s ismertesse a nyilatkozatok szövegkörnyezetét, illetve összefüggéseit is. – Senkit sem akartam megsérteni. Lényegében arról beszéltem, hogy erősen kötődöm a kereszténységhez mint világnézethez és kulturális hagyományhoz" - magyarázta a volt konzervatív kormányfő.

Topolánek később még egy nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: Fischert és Slameckát szombaton személyesen is fölkereste, kijelentéseit megmagyarázta, és elnézést kért tőlük. A két politikus nem kommentálta Topolánek nyilatkozatait. A cseh püspöki kar szintén nem kívánt megjegyzést fűzni az elhangzottakhoz. – Szeretném hangsúlyozni: meggyőződésem, hogy az ember jellemét nem az határozza meg, hogy homoszexuális vagy sem. Ez érvényes a nemzetiségi hovatartozásra és az etnikumokra is" - szögezte le Topolánek.

Az ODS sajtóosztálya közölte: a párt elnöke azért adott interjút és fényképezkedett a LUI magazin számára, mert jelezni kívánta, hogy a homoszexuálisok kérdésében mindig liberális elveket vallott. A cseh társadalom általában nagyon toleráns az azonos neműek párkapcsolatával szemben, s a hivatalosan bejegyzett partnerség intézménye évek óta sikeresen működik. Eddig már több ezer meleg pár jegyeztette be hivatalosan kapcsolatát.

Topolánek egy elvesztett bizalmi szavazás után a cseh parlamentben 2009 márciusában
Mirek Topolánek a bizalmi szavazás után a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.