'Undorító vendégeket' fogad a román követség

A követségi fogadásra szóló meghívókkal együtt véletlenül szétküldték a vendégek névsorát, amelyből kiderült: a külképviselet munkatársai egyes meghívottakat undorítónak, másokat „csak" kellemetlennek találnak.
Az incidensről az egyik meghívott, Radu Portocala író, a Román Kulturális Intézet párizsi fiókjának korábbi vezetője számolt be a Cotidianul román hírportálnak. A kínos levelet Yvette Fulicea, a kulturális intézet jelenlegi vezetője küldte szét, továbbítva a nagykövetség titkárságától kapott emailt, amely a meghívó szövege mellett, csatolmányként az ominózus táblázatot is tartalmazta.

A listán szereplő nevek mellé az azt összeállító hivatalnok nem éppen hízelgő megjegyzéseket fűzött. Több helyen is az áll, hogy az illető a feleségét is magával vinné – miközben a meghívó egyszemélyes –, de akad olyan vendég is, akinek a neve mellett az undorító jelző szerepel. Egy másik meghívott a nagykövetség nyilvántartása szerint csupán „kellemetlen alak".

A bukaresti külügyminisztérium közleményben reagált az incidensre. A tárca sajtóosztálya azt írta, hogy „a belső használatra készült dokumentumhoz fűzött megjegyzések" a levelet küldő hivatalnok személyes véleményét tükrözi, semmiképpen sem az intézményét. Az illetőt szóbeli megrovásban részesítették, illetve beidézték a külügyminisztérium fegyelmi bizottsága elé.

A külhoni románok szövetsége (FADERE) azonban kéri a „szégyenletes levelet szétküldő" Román Kulturális Intézet vezetőinek a menesztését is. Közleményük szerint a lépés világos jelzés lenne a román diplomatáknak, „akik nem értik, hogy Romániát és a román állampolgárokat kell szolgálniuk" állomáshelyükön.

Klaus Johannis román államfő február 10-én, kedden utazik Párizsba Francois Hollande francia elnök meghívására. Johannis eredetileg a francia fővárosból Berlinbe utazott volna tovább, azonban a pár napja elhunyt Richard von Weizsächer volt német államfő temetése miatt kénytelen elhalasztani a látogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.