Kinevezték a BBC új vezérigazgatóját

Lord Tony Hallt, a Royal Opera House vezérigazgatóját nevezték ki csütörtökön a BBC élére, ahonnan tizenkét nappal ezelőtt távozott a közszolgálati óriást mindössze nyolc hétig irányító George Entwistle.

Entwistle a BBC hírmagazinjának, a Newsnightnak az egyik epizódja miatt távozott, amely tévesen vádolta meg pedofíliával Lord Alistair McAlpin multimilliomos üzletembert, Margaret Thatcher tanácsadóját, a Konzervatív Párt volt kincstárnokát. Az új vezérigazgató személyéről gyorsan, pályáztatás nélkül hoztak döntést a BBC-ben, legyőzendő a volt műsorvezető, Jimmy Savile pedofilmúltja miatt kialakult szerkesztési-hitelességi válságot.

Tony Hall (jobbra) a vezérigazgatói kinevezés bejelentésekor. Világverők
Tony Hall (R) who has been appointed director general of the BBC, and the BBC Trust Chairman, Chris Patten, attend a news conference at New Broadcasting House in central London November 22, 2012. Hall, a former director of BBC news, will replace George Entwistle who resigned earlier this month after just 54 days after failing to get to grips with a child sex abuse scandal that has thrown the 90-year-old state-funded broadcaster into turmoil. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS SOCIETY)

A 61 éves Hall a BBC-nél kezdte a pályafutását, és ott az aktuális műsorok főszerkesztőségéig vitte. Ő indította el az online BBC Newst, a huszonnégy órás BBC News hírcsatornát és a parlamenti közvetítéseknek szentelt különadást is. Sikerei csúcsán 1999-ben megpályázta, ám elbukta a vezérigazgatói pozíciót. Ezt követően került a Covent Garden-i, abban az időben túlélési gondokkal küzdő Operaház élére, ahol hatékony és népszerű vezetőnek bizonyult. Idén a kulturális olimpia igazgatóságának elnökeként is bizonyította szervezői tehetségét. Hall március elején foglalja el pozícióját a BBC-nél, Tim Davie ideiglenes igazgatót váltja a székben. Évi fizetése 450 ezer font lesz – annyi, amennyit sokak rosszallására Entwistle végkielégítésként kap.

Első vezérigazgatói nyilatkozatában Hall azt mondta, a BBC túl fog juttni a válságon, amelyet a következő pár hét jelent, és hiszi, hogy a brit közszolgálati csatorna „világverő” műsorokat készít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.