Kínától is kér pénzt az EU országmentésre

A kiszivárgott információk szerint Peking hetvenmilliárd euróval szállhatna be az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) ezermilliárdosra bővített keretébe.

Kínát is bevonnák a csődközelbe jutott eurózóna-tagországok megmentésébe. Bár Klaus Regling, az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) vezérigazgatója szerint az ügyben hivatalos tárgyalásokra és megállapodásra még nem került sor, úgy tudni, Pekingtől mintegy 70 milliárd eurónyi hozzájárulásra számítanak Brüsszelben.

Pénteki bejelentése szerint Regling arról már tárgyalt vezető kínai tisztviselőkkel, hogy az ázsiai nagyhatalom milyen feltételekkel lenne hajlandó beszállni az alapba. Peking rendszeres vásárlója az ESFS-kötvényeknek, Regling vonzó kereskedelmi befektetésként ajánlja a kötvényeket, amelyek biztos helyet kínálnak a kínai kereskedelmi többlet számára.

Az EFSF vezérigazgatója a kínai jegybank, illetve a pénzügyminisztérium szakembereivel találkozott Pekingben. Csu Kuang-jao (Zhu Guangyao) kínai pénzügyminiszter-helyettes egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy országa még vizsgálja, akar-e befektetni az EFSF-be, így hivatalosan a G20-államok november eleji csúcstalálkozóján sem tárgyalnak majd a részvételről. Még az EFSF bővítésének mikéntje sem tisztázott – jegyezte meg a kínai politikus.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke a közeledés kapcsán megjegyezte, Peking csak akkor fog beszállni az EFSF-be, ha érdekei úgy diktálják. „Nem hinném, hogy Kína csak úgy megjelenik a fehér lovon, hogy megmentsék az európaiakat” vélte a politikus. Egy BBC által megszólaltatott befektető szerint azonban beszállni a mentőalapba Kína számára mindössze „olcsó segélyezést” jelent, amivel egyúttal jóindulatot vásárol. A kiszivárgó információk szerint Peking kemény garanciákat vár pénze biztonságával kapcsolatban.

Ezzel párhuzamosan Nicolas Sarkozy francia elnök arról beszélt, hogy hiba volt Görögországot felvenni az eurózónába 2001-ben, de a hosszú vajúdás után csütörtök hajnalban megszületett uniós intézkedéscsomag nyomán megmenekülhet a csődtől. A válság továbbterjedését meggátolni hivatott döntés hírére a tőzsdeindexek világszerte gyors emelkedésnek indultak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.