Kínaiak elleni merényletekkel fenyeget az al-Kaida

Az Észak-Afrikában dolgozó kínaiak elleni támadásokra szólított fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat térségbeli szervezete, bosszúból az északnyugat-kínai Hszincsiangban (Xinjiang) történt zavargások muzulmán vallású ujgur áldozatai miatt.

A South China Morning Post című hongkongi lap keddi cikke szerint, amely a londoni központú Stirling Assynt kockázatelemző cég  jelentését idézi, az Iszlám Magreb al-Kaidája megtorló akciókra  szólított fel Kína ellen. Ez az első eset, hogy Oszama bin Laden  hálózata közvetlenül fenyeget meg kínai érdekeltségeket, s ezt  bizonyára újabbak is követik majd - vélekednek a jelentés készítői.

A dokumentumban közölt adatok szerint kínai állampolgárok  százezrei dolgoznak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ebből 50  ezren Algériában, amely az iszlamista szervezet bázisát jelenti.

– A dzsihadisták között egyre több szó esik Kína elleni  támadásokról - állapítja meg a Stirling Assynt, amely a hongkongi  lap szerint a magrebi al-Kaida eligazító gyűléseinek résztvevőitől  származó információkra alapozta jelentését. - Egyesek már megkezdték  az aktív adatgyűjtést a muzulmán világban jelen lévő kínai  érdekeltségekről, a célpontok kiválasztása érdekében.

A Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) július 5-én kezdődött etnikai zavargásoknak a regionális hatóságok szerint eddig legkevesebb 184 halottjuk és több mint 1600 sebesültjük van, az  emigrációban élő ujgur ellenzékiek viszont sokkal több áldozatról beszélnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.