Kínai hadihajók a kalózok ellen

Két rombolót és egy ellátóhajót küld a kínai haditengerészet a az Ádeni-öbölbe. A térségen áthaladó kínai hajók egyötödét támadták meg idén a kalózok, ezért a három hajó elsődleges feladata az ő védelmük lesz.

A kínai haditengerészet három egysége december 26-án indul az Ádeni-öbölbe, ahol az idén már több mint 100 hajót támadtak meg fegyveresek. A három hajó feladata elsősorban az lesz, hogy megvédje a Szomália partjainál hajózó kínai kereskedőket, valamint a nemzetközi szervezetek segélyszállítmányait.

Kínai haditengerészet erői partraszállási gyakorlaton Zhanjiangban
Kínai haditengerészet erői partraszállási gyakorlaton Zhanjiangban

A kínai védelmi minisztériumnak a döntést bejelentő szóvivője hangsúlyozta: a három hajó szigorúan betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait és tiszteletben tartja a nemzetközi jogot. A flotta együttműködik majd más országok hajóival a konvojkísérések során.

Liu Jianchao szóvivő azt is elmondta: az Ádeni-öblöt január és november között átszelő kínai hajók egyötödét érte kalóztámadás. December közepén merült fel először, hogy Kína is hadihajókat küld a térségbe, közvetlenül azután, hogy egy nap alatt négy hajót támadtak meg a kalózok, amelyek közül az egyik kínai volt. A legénység bezárkózott a kabinokba, és segítséget hívott. A nemzetközi erők hamarosan megérkező helikopterei ijesztették csak el a támadókat.

A BBC és az AP hírügynökség egyaránt kiemeli: Kína most először vesz részt hasonló akcióban. A kínai haditengerészet eddig az ország partjainak őrzésére koncentrált, és csak ritkán - például hadgyakorlatok esetén - hajóztak külföldi vizekre.

A térségbe az elmúlt hónapokban a NATO és az EU is küldött hadihajókat, ám azok egyelőre nem csökkentették a kalóztámadások számát. Az ENSZ BT legutóbbi határozata épp ezért már arra is felhatalmazza a műveletben részt vevő országokat, hogy a szárazföldön is felvegyék a harcot a kalózokkal - ha erre Szomália kormánya is engedélyt ad.

A kalózkodás azért virágzik Szomáliában, mert az ország 17 éve gyakorlatilag kormány nélkül működik. Hadurak és iszlamista felkelők uralják. Az anarchiába süllyedt országban a fiatalok özönlenek a kalózkodásból meggazdagodott part menti városokba. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.