Kínai álmot ígér az új vezetés

A generációváltás forgatókönyvének megfelelően csütörtökön elnöknek Xi Jinping pártfőtitkárt, pénteken pedig kormányfőnek Li Keqiangot választották meg a Országos Népi Gyűlés rendes évi ülésszakán. Szombaton még hátra van a kormány tagjainak a kijelölése.

A Xinhua közlése szerint az új elnök 2945 igen, egy nem szavazatot kapott, hárman tartózkodtak, a  miniszterelnök esetében  2940 igen,három nem és hat tartózkodás volt az eredmény.  Így az 59 éves Xi
immár mindhárom vezető posztot, tehát még a novemberi pártkongresszuson a Kínai KP főtitkári és a párt Központi Katonai Bizottsága elnöki, majd most az államfői tisztet is átvette Hu Jintaótól, aki két ötéves perióduson át irányította a világ legnagyobb népességű, egyben a világ második gazdasági hatalmává előlépett országot.

Elöl Xi Jinping, mögötte Li Keqiang a novemberi pártkongresszuson. Gyosabban emelkednek az elődöknél
China's new Politburo Standing Committee members (from L to R) Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan and Zhang Gaoli, arrive to meet with the press at the Great Hall of the People in Beijing, November 15, 2012. China's ruling Communist Party unveiled its new leadership line-up on Thursday to steer the world's second-largest economy for the next five years, with Vice President Xi Jinping taking over from outgoing President Hu Jintao as party chief. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA

A különbség a tíz évvel ezelőtti váltáshoz képest az, hogy a pártfőtitkár és államfő Hunak akkor még egy ideig várnia kellett a katonai bizottság irányításának átvételére.

Li - akit a tavaly novemberi pártkongresszuson a párt legfelsőbb héttagú irányító szervében, a Politikai Bizottság állandó bizottságában Xi után a második helyre került - az egyedüli jelölt volt Wen Jiabao eddigi miniszterelnök utódlására. Az 57 éves Li jogi és gazdasági végzettséggel is rendelkezik, beszél angolul is. Az elmúlt öt évben miniszterelenök-helyettes volt, ebbeni minőségében tavaly járt Budapesten is. A kormányfőség Kínában a második legfontosabb politikai és egyben gyakorlati irányitói pozíció, amit jelzett az őszi pártkongresszus új legfelsőbb vezetésének sorrendje is. Korábban a hierarchiában a parlament elnöke állt a második helyen.

Linek rátermettségét egy olyan időszakban kell bizonyítania, amikor a lassuló gazdasági növekedési ütem közepette a párt meghirdette a szociális különbségek csökkentését és a korrupció elleni harc követelményét. Ugyan az említett két fő állami poszt elnyerőinek nevét hosszú ideje előre borítékolni lehetett, a jólértesült források szerint a színfalak mögött, miként a pártkongresszus előtt is a különféle frakciók között azért folytak alkudozások. Xit állítólag a párt idősebbjei támogatták, hiszen apja első generációs forradalmár volt. Li karrierjét a párt ifjusági szervezetében kezdte, ahol Hu volt a főnöke, így érthetően mellette a most visszavonult exelnök és hívei álltak ki.

Xi pártfőtitkárrá választása óta több beszédében is „a kínai álom", „a nemzet nagy megfiatalítása" megvalósítását ígérte. A Népi Gyűlés egyik küldöttje, Li Qinghe a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Xi elnöktől és Li kormányfőtől mindenekelőtt azt várja, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az emberek életét érintő problémák orvoslására, így a vidékről a városokba vándorlók munkalehetőségére, gyerekeik iskoláztatására, az egészségügyi ellátásukra. Az eddigi bizottsági felszólalásokban is az fogalmazódott meg, hogy az új kormány fő feladata a szegények helyzetének javítása, a környezetvédelem és a korrupció elleni hatékonyabb fellépés.

Ami az eddigi konkrétum, hogy a minisztériumok számát a korábbi 27-ről 25-re csökkentették le, ám elkerülhetetlennek tünnek további reformok, egyebek között a belső fogyasztás serkentésére a gazdasági növekedés érdekében, ami eddig főleg az exportnak és a beruházásoknak volt köszönhető.

Pénteken egyébként a képviselők jóváhagyták a párt Központi Katonai Bizottságának két alelnökét,  a 66 éves Fan Changlong és a 63 éves Xu Qiliang tábornokokat, mindketten a Kínai KP PB tagjai Barack Obama amerikai elnök gratulált az új kínai vezetőknek. Xit még csütörtökön felhívta telefonon, az együttműködés erősítését szorgalmazta a nemzetközi gazdasági és biztonsági kihívásokkal szemben - közölte a Fehér Ház, az utóbbiba beleértve Észak-Koreát is.

Azt is bejelentették, hogy Jacob Lew új amerikai pénzügyminiszter első külföldi útja keretében már a jövő héten Kínába látogat. Április közepén pedig  John Kerry külügyminiszter vizitel Pekingben, s akkor felkeresi Dél-Koreát és Japánt is.

A kínai külügyminisztérium csütörtökön egyébként üdvözölte Jorge Mario Bergoglio pápává választását. Hua Chunying szóvivő annak a reményének adott hangot, hogy Ferenc pápasága során  a Vatikán - amellyel Kínának 1951 óta nincs diplomáciai viszonya - „megszünteti az akadályokat" a közeledéshez, „gyakorlatias magatartást és rugalmasságot tanúsít", ezzel létrehozza a feltételeket a kétoldalú kapcsolatok javulásához. Ehhez a Vatikánnak mindenek előtt el kell ismernie a kínai kormányt, illetve azt, hogy Tajvan (amellyel a Vatikán diplomáciai kapcsolatban áll) Kína elidegeníthetetlen része.

A pekingi külügyi szóvivő hangoztatta azt is, hogy a Szentszék nem avatkozhat be Kína belügyeibe, ami utalás arra, hogy a kommunista rendszer felügyeli a hivatalosan elismert kínai katolikus egyházat, maga nevezi ki annak püspökeit. A többségében budhista Kínában az állam által elismert katolikus egyháznak mintegy 5-6 millió hivője van, Ugyanakkor ennél többen kötődnek a „föld alatti" egyházhoz, amely a pápa fennhatóságát ismeri el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.