Kínában püspökök avatására készülnek a Vatikán hozzájárulása nélkül

Három kínai püspök “eltűnt”, feltételezhetően őrizetbe vették őket azzal a megfontolással, hogy erőszakkal rávegyék őket a részvételre egy csütörtökön esedékes újabb püspöki felszentelésen – értesült az AsiaNews katolikus hírügynökség.

A három püspök - Liao Hongqing, Su Yongda és Gan Junqiu, valamennyien Kína déli részéről – a pápához, a Vatikánhoz hűek. Peking és a Vatikán között 1951 óta nincs diplomáciai viszony, a kínai állam által támogatott Kínai Hazafias Katolikus Szövetség (CPCA) gyakran a Szentszékkel való egyeztetés nélkül szentel fel püspököket.

A pekingi külügyi szóvivő Hong Lei keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tud a püspökök ügyéről. Ám hozzátette, hogy a kínai katolikus közösség “a függetlenség, az önkormányzás elveivel” összhangban szenteli fel saját püspökeit, ami a vallásos hit szabadságának a megnyilvánulása. XVI. Benedek pápa májusban felszólította a kínai katolikus püspököket, hogy ne engedjenek a hatóság nyomásának, utasítsák vissza a részvételt a különállásban. Július elején pedig a Vatikán kiközösített egy hozzájárulása nélkül felszentelt püspököt. Kína azzal reagált, hogy bejelentette, késlekedés nélkül beiktat 40 újabb püspököt - jelentette az AFP.

A CPCA felügyelete alá több mint öt millió katolikus tartozik, ugyanakkor Peking “földalatti egyháznak” tekinti azokat a közösségeket, amelyek elismerik a pápa irányítását.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.