Kínában még csak kezdődik a szocializmus

Kína továbbra is a szocializmus kezdeti szakaszában van, amivel a kommunista párt tagjainak teljes mértékben tisztában kell lenniük – hangoztatta Xi Jinping pártfőtitkár a hét végén a párt 25 tagú politikai bizottságának ülésén.

A Kínai Kommunista Párt XVIII. kongresszusa után az emberek Kínában és külföldön egyaránt kiemelt figyelemmel kísérik az új vezetés első lépéseit – jelentette ki Xi.

A kínai média hétfői beszámolói szerint a főtitkár az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártnak javítania kell irányítási, kormányzati képességét, a lehető legközelebbi kapcsolatot kell fenntartania az emberekkel, a pártszervezeteket hatékonyan kell működtetni, fel kell lépni a korrupció, az erkölcsi torzulások ellen, és tökéletesíteni kell a kockázatokkal szembeni ellenálló képességet. Mint mondta, további erőfeszítésekre van szükség a "kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus" fejlesztéséhez.

A kongresszus és az azon elhangzott beszámoló olyan tervet irányzott elő, amely egy mérsékelten virágzó társadalom építését és a szocialista modernizáció „új szinten történő" folytatását írja elő. Xi az ülésen is ezeket hangsúlyozta, s azt, hogy a szocializmus ügyét „győzelemre kell vinni, meg kell valósítani a kínai nemzet megfiatalítását".

Múlt héten az új pártvezetés bemutatására egyébként sem a Bloomberg gazdasági hírügynökséget, sem a New York Timest nem hívták meg Pekingben, feltehetőleg azért, mert mind a ketten cikkeztek a magas rangú kínai politikusok – így Wen Jiabao miniszterelnök – és családtagjaik kétes vagyonszerzési ügyeiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.