Kínában már lázadoznak az egygyermekes családmodell ellen

Kína egyik legnépesebb tartománya az egy gyermeket engedélyező családpolitika lazítását kérte, enyhítendő az elöregedő társadalom problémáit és a generációs feszültségeket.

Kuangtung (Guangdong) tartomány hivatalosan is kérte a csupán egy gyermeket engedélyező kínai családpolitika lazítását - írta a China Daily című napilap. A tervezet életbe lépésével a jövőben minden olyan, a tartományban élő pár vállalhatna második gyermeket, ahol legalább az egyik szülő egyedüli gyermek, szemben a jelenlegi szabályozással, amely csak akkor teszi lehetővé ezt, ha mind az anya, mind az apa egyke. Egyelőre nem tudni, hogy a központi vezetés miként dönt a kérelemmel kapcsolatban, és ha igent mondanak, mikortól lehet majd alkalmazni a változtatásokat. (Hetvenkilencmillió állandó lakóval és több mint harmincmillió ingázóval vagy ideiglenes lakóval Kuangtung az ország legnépesebb tartománya, fővárosa Kanton pedig a harmadik legnagyobb település Kínában.)

Kína egyik legnépesebb tartománya az egy gyermeket engedélyező családpolitika lazítását kérte
A migrant worker rides a tricycle carrying her child in a residential area for migrant workers in Beijing May 27, 2011. The education of the children of migrant workers, who number 240 million in China, is one of the top concerns of the Chinese State Council, Premier Wen Jiabao said during an online chat with Internet users in February. The council also said that preschools are currently the "weakest" part of the education system. Picture taken on May 27, 2011. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: SOCIETY EDUCATION)

Kuangtungban az elmúlt évtizedben sikerült alacsonyan tartani a szülések számát, teret engedve ezzel az „egy gyermek politika" lazításának - érvel Csang Feng (Zhang Feng) a tartomány népesedésügyi és családtervezési bizottságának vezetője. A többgyermekes családmodell segítené a komoly társadalmi feszültségeket generáló „4-2-1-családok" (négy nagyszülő, két szülő, egy gyermek) számának csökkentését. Az 1979-ben bevezetett szigorúan egy gyermeket engedélyező politika eredményeként ugyanis a felnőtté váló második generációs egykéknek gyakorlatilag hat emberről kellene egyedül gondoskodniuk. A tartományban az öregedő népesség is mind nagyobb gondot okoz, a helyi statisztikák szerint a 104,3 millió lakos csaknem 10 százaléka 60 év feletti, s arányuk évente 3,5 százalékkal nő.

A születésszabályozás jelenlegi rendszerének fenntartása mellett érvelők legnagyobb félelme, hogy az oldás robbanásszerű népességnövekedéshez vezethetne. Ez - mutatnak rá a kutatók - nem valószínű, mivel a gyermeknevelés költségei jócskán megnőttek az elmúlt évtizedekben, sok házaspár nem is a politika, hanem az anyagiak miatt választja az egy-gyermekes családmodellt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.