Kína visszafogná a közösségi médiát

Rémhírterjesztés vádja miatt a hatóságok több író és professzor Weibo-fiókját is törölték vagy felfüggesztették. A valódi ok az lehet, hogy túl sokat foglalkoztak a társadalmi igazságtalanságokkal.

Új kampány indult Kínában a virágzó mikroblog-kultúra megfékezésére, amelynek keretében a hatóságok több író és más értelmiségiek fiókját is törölték vagy felfüggesztették már Kína Twitterén, a Weibón – írja a Guardian. Kínában a hagyományos médiát szigorúan cenzúrázzák, így a világháló jelenti az egyedüli fórumot, ahol többé-kevésbé – inkább kevésbé – szabadon lehet társadalmi problémákról beszélni. Ezeket a megnyilvánulásokat a hatóságok rémhírterjesztésnek bélyegzik, és korábban már követelték, hogy a felelősségvállalás érdekében a Weibón mindenki a valódi nevén regisztráljon. Ez a társadalmi igazságtalanságok kritikusait azonban vajmi kevéssé félemlítette meg: annyira nem, hogy nemrég az egyik állami lap, a Global Times már arról értekezett, hogy több „nagy V” – valódi néven regisztrált ellenzéki aktivisták, professzorok és írók – Weibo-fiókja voltaképpen „online rémhírek logisztikai központjaként” működik.

A most indított kampány egyik nagy áldozata Murong Xuecun író, aki több könyvét is a burjánzó korrupcióra, a politikai és az üzleti élet összefonódásaira és a általános kiábrándultságra fűzte fel, de írt a Jiangxi tartományban zajló piramisjátékokról is, amiért 2010-ben Kínában irodalmi díjat kapott. Murongnak a Weibón – ahonnan most eltüntették – tavalyelőtt novemberben már több mint egymillió követője volt, a hivatalos vád vele szemben is rémhírterjesztés, miután nyíltan is felemelte a szavát a cenzúra ellen és a rejtélyes fogolyhalál miatt. (Murong – valódi nevén Han Qan – 2011-ben a norvég Aftenpostennek beszélt arról, hogy Kínában egy-egy őrizetbe vett ember meg tud halni bújócska és vízivás közben, de volt, akinek a hatóságok szerint mindez akkor sikerült, amikor éppen álmodott.)

Ahogy a Guardian írja, a mostani hatósági kampány egy ideológiai offenzíva része. A novemberben hatalomra lépett, Xi Jinping elnök fémjelezte új vezetéstől jelentős pénzügyi és gazdasági reformokat várnak, politikait azonban egyet sem, a Weibo elleni offenzíva pedig azt akarja sugallni, hogy Xivel is kemény kézben maradt a gyeplő. Ennek több jele is van: a South China Morning Post a múlt héten írta meg, hogy az egyetemeket utasították, ne indítsanak kurzusokat a kommunista párt által elkövetett hibákról és az emberi jogokról sem. A hatóságok megtiltották, hogy cenzori engedély nélkül kínai újságíró külföldi forrást idézzen, és azt is, hogy nonprofit szervezetektől származó információkat közöljenek.

David Bandurski, a Hongkongi Egyetem médiakutató tanszékének a professzora szerint a helyzet nagyon hasonlít a tíz évvel ezelőttihez, amikor az akkori új elnök, Hu Jintao vezetésével Peking a magánkézben lévő médiának ment neki. Zhang Lifan történész mindehhez a brit lapnak nyilatkozva annyit tett hozzá, hogy a hasonló korlátozások önbizalomhiányról árulkodnak, de ha a Weibót korlátozzák, az emberek előbb-utóbb nem az interneten, hanem az utcán fogják hallatni a hangjukat.

Ha az interneten nem lehet, az emberek az utcákon fogják hallatni a hangjukat
DATE IMPORTED:May 29, 2012A man holds an iPhone as he visits Sina's Weibo microblogging site in Shanghai May 29, 2012. China's Sina Corp has introduced a code of conduct for users of the local version of Twitter amid accusations of censorship to rein in what has grown into a raucous online forum to air political and social grievances. The code of conduct, first announced earlier this month, stipulates that users of Sina's Weibo microblogging site cannot post information that is against the principles of the constitution, cannot harm national unity, disclose state secrets or publish false information, among other rules. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: MEDIA BUSINESS TELECOMS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.