Kína turistaparadicsommá tenné Tibetet

Kína százmillió jüant invesztálna Délkelet-Tibet turizmusának fejlesztésébe. A pénzből huszonkét „modellfalut” építenének fel, közölte a Xinhua, Kína hivatalos hírügynöksége.

Kína a Lhászától 320 kilométerre lévő Nyingchi megyét nemzetközi turistaparadicsommá szeretné tenni. A terület egy erdeiről, hóborította hegycsúcsairól ismert régióban található.

A Xinhua állami hírügynökség szerint a kínai hatóságok három év alatt százmillió jüant fognak költeni, hogy felépítsenek huszonkét „modellfalut”, ahol a helyiek szállást tudnak kínálni a turistáknak.

Peking évtizedek óta próbálja fejleszteni Tibet gazdaságát, és ezzel megnyerni a helyieket, de keménykezű politikája miatt nagyon sokan kritizálták.

A tibetiek vallási üldöztetéssel és erőszakos asszimilációval vádolják a kínai kormányt. Ez ellen sokszor azzal tiltakoznak, hogy felgyújtják magukat. Az elmúlt évben körülbelül negyven ilyen eset történt.

Június elején Peking megtiltotta, hogy külföldiek is látogathassák Tibetet, ezt nyilvánosan azonban nem közölték a helyiekkel. Kína egyébként rendszeresen lezárja a területet a külföldiek előtt, főleg, amikor zavargások vannak. A tiltásnak azonban nincs különösebb hatása a belföldi turizmusra, a helyi utazók számára ugyanis még mindig nagyon vonzó célpont Tibet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.