Kína szomszédai is térképeket készítenek

A térképpel is ellátott új kínai útlevél számos szomszédos országban ellenlépéseket váltott ki.

A térképpel is ellátott új kínai útlevél számos szomszédos országban ellenlépéseket váltott ki – írta a The Christian Science Monitor. Az amerikai lap értesülése szerint április óta már több mint ötmillió új útlevelet adtak ki. A térkép például Kína területének tüntet fel két olyan körzetet a Himaláján, amelyet India magáénak tart, ezért ezekbe a kínai útlevelekbe ellen-térképet „feltüntető” vízumot üt be. Vietnam azt közölte, hogy nem ad ki vízumot az új úti okmánnyal rendelkezőknek, mert Kína sajátjaként jelölte be a Dél-kínai-tenger vitatott szigeteit. Tajvan – ahová 1949-ben Csang Kaj-sek támogatói átmenekültek Mao Ce-tung kommunista hadserege elől – szintén csatlakozott a tiltakozók táborához. A tajpeji külügyminisztérium „provokációnak” minősítette az új útlevelet.

A népi Kína amolyan renitens tartományának tekinti Tajvant, nem ismeri el önállóságát. Peking éveken át katonai intervencióval fenyegetőzött, ha a sziget lakosai népszavazáson kinyilvánítanák a függetlenséget. A feszültség 2008 óta azonban oldódott, Ma Ying-jeou elnök kormánya immár majd húsz különféle együttműködési megállapodást írt alá Pekinggel. A mostani válaszlépés is visszafogott: „Tajvan az én országom” szövegű öntapadós címkét kínálnak, amelyet az útlevél hátoldalára lehet ragasztani.

A Dél-kínai-tenger feltételezett kőolaj- és földgázlelőhelyei magyarázzák az egyre feszültebb viszonyt Kína és a térség érintett országai között. Peking az ENSZ illetékes bizottságához már be is nyújtott egy dokumentumot, amely tudományosan, a kontinentális talapzatra hivatkozva kívánja bizonyítani a felségjogot a vitatott szigetekre. A dél-kelet-ázsiai államok csoportjának (ASEAN) vezetői most Indiától kérnek támogatást. Thaiföld, Szingapúr, Kambodzsa, Malájföld és Vietnam kormányfői, valamint Mianmar, Laosz, Indonézia és a Fülöp-szigetek elnökei Újdelhiben hivatalosan az országcsoport és India közti együttműködés huszadik évfordulójáról emlékeznek meg a csúcstalálkozón. Ám mint a Reuters emlékeztet, India részt vesz Vietnammal együtt kőolaj- és földgázfeltárásokban a vitatott vizeken. Új-Delhi nemrég jelezte, szükség esetén kész hadihajókkal is biztosítani a munkálatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.