Kína megbízottat küld Szíriába

A küldött pénteken érkezik Damaszkuszba. Kína és Oroszország két hete leszavazta az ENSZ BT Szíria elleni határozatát, amely sokak szerint engedélyt adott az Aszad-rezsimnek a gyilkolásra.

Kínát sokan kritizálták, mikor Oroszországgal együtt két hete megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai rendszert elítélő határozat-tervezetet. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára szerint ugyan igaz, hogy a két ország nem szavazta meg a határozatot, de ez nem jelenti azt, hogy a szíriai rezsimnek engedélyt adtak volna az erőszakra – írja a BBC.

Peking most Csaj Csün (Zhai Jun) külügyminiszter-helyettes személyében megbízottat küld Damaszkuszba.

A külügyminiszter-helyettes Pekingben elmondta, hogy Kína nem támogatja sem a katonai beavatkozást, sem pedig azt, hogy erőszakkal érjék el Szíriában a hatalomváltást. Viszont Csaj Csün egy interjúban a civilek ellen elkövetett erőszakot is elítélte, és felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsák tiszteletben az emberek reformok utáni vágyát.

Liu Vej-min (Liu Weimin), a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt nem mondta meg, hogy Csaj Csün az ellenzék képviselőivel találkozik-e majd Szíriában. – A látogatással azt szeretnénk kifejezni, hogy bízunk a szíriai helyzet békés megoldásában, és hogy Kína szeretne konstruktív szerepet játszani a folyamatban - mondta a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.