Kína követeli a Guantánamón fogva tartott szakadár ujgurok kiadatását

Peking ellenzi, hogy bármely ország befogadja a Guantánamón fogva tartott, terrorizmussal vádolt ujgur foglyokat. A muzulmán szakadárokat valószínűleg elítélnék, ha Washington kiadná őket.

Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő bejelentését megelőzően Kanada visszautasította azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint elképzelhetőnek tartják, hogy a vádak alól  tisztázott három foglyot befogadna.

A külügyi szóvivő kifejtette, hogy a Guantánamón fogva tartott mind a 17 ujgur fogolyra igényt tart, amikor a tábort Barack Obama elnök utasítása nyomán végleg bezárják.

Bár Washington többé már nem tekinti „ellenséges harcosoknak” az ujgur foglyokat, nem is engedné őket visszatérni Kínába, ahol büntetés és üldöztetés várna rájuk. Az amerikai hatóságok 2006-ban öt ujgur foglyot átadtak a befogadó Albániának. A terrorizmus gyanúja miatt rács mögött tartott rabok mindegyikét 2001-ben Afganisztán, illetve Pakisztán területén fogták el.

A Kína észak-nyugati Hszincsiang tartományában élő muzulmán ujgurok autonómia- és függetlenségi törekvéseit Peking erőszakos szeparatista akciónak bélyegezve újra és újra fegyverrel fojtja el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.