Kína kórházhajót küldött a Fülöp-szigetekhez

Kifutott a tengerre Kína 14 ezer tonnás katonai kórházhajója, a "béke bárkája", hogy a Haiyan tájfun Fülöp-szigeteki pusztításainak károsultjait segítse - adta hírül a kínai média csütörtökön.

A hajó egy nemzetközi flottillához csatlakozik, amely élelmiszert, vizet és gyógyszert szállít a Fülöp-szigetek középső részét letaroló Haiyan túlélőinek. A kínai központi televízió beszámolt arról is, hogy a vöröskereszt két mentőcsoport helyszínre küldéséről döntött, Peking pedig egy külön - 51 fős - egészségügyi mentőcsapatot indított útnak szerdán. A korszerű kórházhajón 300 betegágy, 20 intenzív részleg, valamint nyolc műtő található, és százfős személyzet dolgozik rajta.

Kedden 10 millió jüan (363,7 millió forint) értékben szállított Cebu szigetére sátrakat, takarókat és egyéb segélyanyagokat egy kínai repülőgép. A kínai Szun Csin Ling alapítvány 200 előregyártott házat küldött a délkelet-ázsiai szigetországba. A Huawei távközlési óriáscég helyi partnerével a vezetékek helyreállításán dolgozik.
„Reméljük, hogy a kínai misszió képes segíteni az egészségügyi ellátás hiánya miatti helyzetben, és közvetíteni tudja a kínai emberek barátságát a Fülöp-szigetekek iránt” - jegyezte meg tájékoztatóján Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő. Pekinget korábban több bírálat érte, amiért először nem mutatott készséget a jelentősebb segítségnyújtásra. Ezt akkor megfigyelők Pekingnek és Manilának a tengeri területi viták miatti feszült viszonyával magyarázták.

A tájfunnak 4011 halálos áldozata és 18577 sérültje van, 1602 embert tartanak eltűntként nyilván. Úgy tudni, az érintett területeken 88 egészségügyi csoport, köztük 43 külföldi tevékenykedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.