Kína koholmánynak tartja a vietnámi hajó elleni támadást

A kínai külügyminisztérium után a haditengerészet is cáfolta, hogy rálőttek volna egy vietnámi halászhajóra a Dél-kínai-tengeren - jelentette a kínai média szerdán.

Vietnám azzal vádolt meg egy kínai őrhajót, hogy még a múlt héten üldözőbe vette egy halászhajóját a kínai ellenőrzés alatt álló, de Hanoi által is magának követelt Hszisa-, közismertebb nevén Paracel-szigetek közelében.

A vietnámi kormányközlemény szerint tüzet nyitottak a hajóra, aminek következtében kigyulladt a kabinja. Az incidenst Hanoi az ország szuverenitásának megsértéseként értékelte és kártérítést követelt.

A kínai haditengerészet koholmánynak nevezte a vietnámi hajó elleni támadást, s úgy vélte, a történet kiagyalóit hátsó szándék vezérelte.

A hadiflotta azt állította, hogy a március 20-i eset során „Kína területi vizein” négy illegálisan halászó vietnámi hajót szólítottak fel a távozásra. Miután a kürtjelzés, a kiáltások és a zászlók lengetése ellenére a hajók nem távoztak, a kínai őrhajó két figyelmeztető lövést adott le, de a lövedékek a levegőben megsemmisültek - közölte a haditengerészet illetékese.

A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden „szükségesnek és törvényesnek” nevezte a kínai fellépést. A China Daily című lap szerdai számában megszólaltatott szakértő szerint pedig Hanoi a nemzetközi közvélemény megtévesztésére törekszik.

A kínai beszámolók szerint az elmúlt évben 303 vietnámi halászhajó hatolt be kínai területre. Tavaly áprilisban például több mint egy hónapig tartottak fogságban 21 vietnámi halászt a Paracel-szigetek egyikén, mert hajójukon „dinamitos halászathoz” használt 900 kilogramm robbanóanyagot találtak. A halászok írásban ígéretet tettek arra, hogy a jövőben nem halásznak Kína területi vizein.

A Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportja - a Paracel és a Spratly - felett Kína és Vietnám teljes szuverenitást követel magának. Környékükön jelentős földgáz- és kőolajkészleteket sejtenek, a környező vizek gazdagok halban.

A mintegy 30 kis szigetből, homokpadból és zátonyokból álló Paracel-szigetek egy 1974-es tengeri konfliktust követően kerültek teljes mértékben kínai ellenőrzés alá. Közigazgatási központjuk a dél-kínai Hajnan tartomány 2012 júliusában alapított Szansa városa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.